Ξεκίνησε η διεθνής έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης

Άνοιξε τις πύλες της η 83η έκθεση της Γενεύης, που για μία ακόμη χρονιά αναμένεται να αποτελέσει τη σημαντικότερη έκθεση αυτοκινήτου. Στο "ουδέτερο" ελβετικό έδαφος θα παρουσιαστούν πάνω από 130 παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες στις 11 ημέρες λειτουργίας της έκθεσης (7-17 Μαρτίου), ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τους 700.000. Περίπου 10.000 εκπρόσωποι του διεθνούς Τύπου έχουν την ευκαιρία σήμερα και αύριο να δουν πρώτοι τα νέα αυτοκίνητα και τις καινοτόμες τεχνολογίες που παρουσιάζουν οι κατασκευαστές.

Η πληθώρα των νέων μοντέλων δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην ευρωπαϊκή αγορά, που δείχνει πτωτική τάση για πέμπτη συνεχή χρονιά, η απάντηση της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν μπορεί να είναι άλλη από την εξέλιξη νέων προϊόντων και νέων τεχνολογιών, ικανών να καλύψουν και τη μικρότερη πιθανή υποκατηγορία της αγοράς. Παράλληλα, οι προδιαγραφές εκπομπής ρύπων (από το 2012 το 56% των αυτοκινήτων κάθε κατασκευαστή υποχρεούται να τηρεί το όριο εκπομπής των 130 γρ./χλμ., ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί σε 75% το 2013, 80% το 2014 και 100% το 2015, ενώ η πρόταση για το 2020 προβλέπει περαιτέρω μείωση του ορίου στα 95 γρ./χλμ.,) επιβάλλουν την περαιτέρω εξέλιξη τόσο των κινητήρων εσωτερικής καύσης, όσο και των εναλλακτικών μορφών κίνησης μειωμένης ή μηδενικής εκπομπής ρύπων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 10% των συνολικά 900 αυτοκινήτων, που παρουσιάζονται στην 83η έκθεση της Γενεύης, εκπέμπουν λιγότερα από 100 γρ./χλμ. CO2.

Έτσι λοιπόν, η φετινή έκθεση χαρακτηρίζεται από την πληθώρα νέων αυτοκινήτων σε όλες τις κατηγορίες, για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο. Ιδού οι σημαντικότερες εξ αυτών:

Αlfa Romeo 4C

Η τελική εκδοχή της 4C παραμένει πιστή στο εντυπωσιακό ντιζάιν του πρωτότυπου που προκάλεσε αίσθηση, πριν δύο χρόνια, στην ίδια έκθεση. Το ίδιο ισχύει και για το μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα, που προσφέρει αναλογία βάρους/ισχύος μικρότερη των 4 κιλών/ίππο. Γι΄ αυτό φροντίζει και ο, τοποθετημένος στο κέντρο, τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 1750 Turbo, που αποτελεί μια εξέλιξη του κινητήρα που χρησιμοποιείται ήδη στην έκδοση Quadrifoglio Verde της Giulietta.

Audi RS Q3

Tο RSQ3 είναι το πρώτο SUV της Audi σε έκδοση RS. Εξοπλίζεται με τον πεντακύλινδρο κινητήρα 2.5 λίτρων του TTRS, με απόδοση 310 ίππων και 420 Nm ροπής. Χάρη σε αυτά πετυχαίνει επιδόσεις 0-100 χλμ./ώρα σε 5,5 δλ. και τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα. Για τη μετάδοση της κίνησης φροντίζει το επτατάχυτο κιβώτιο S-Tronic και το σύστημα τετρακίνησης με συνεκτικό συμπλέκτη. Η ανάρτηση είναι κατά 25 χλστ. χαμηλότερη των κοινών εκδόσεων, ενώ η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο χώρο αποσκευών για καλύτερη κατανομή βάρους.

BMW 3 GT

Μετά τις εκδόσεις σεντάν και στέισον, η σειρά 3 GranTurismo έρχεται για να συνδυάσει δυναμισμό και πρακτικότητα. Με χαρακτηριστικές αναλογίες BMW, τέσσερις πόρτες με παράθυρα χωρίς πλαίσια, οροφή τύπου κουπέ που σβήνει αρμονικά προς τα κάτω και μία μεγάλη πίσω πόρτα -που ανοίγει και κλείνει αυτόματα- διαμορφώνεται το εξωτερικό στιλ της 3 GT. Μία ενεργή πίσω αεροτομή –για πρώτη φορά σε BMW– ελαφραίνει οπτικά τη συνολική εικόνα και αυξάνει την αρνητκή άντωση σε υψηλές ταχύτητες. Η νέα BMW Σειρά 3 Gran Turismo είναι κατά 200 χλστ. μακρύτερη της Touring, έχει μακρύτερο μεταξόνιο (+ 110 χλστ.) και είναι ψηλότερη (+81 χλστ.). Ο χώρος αποσκευών αντανακλά τις αυξημένες διαστάσεις του αυτοκινήτου, αφού η χωρητικότητα των 520 λίτρων υπερβαίνει ακόμα και αυτόν της 3αρας Touring κατά 25 λίτρα.

Citroen C3 Hybrid Air

Όπως τα ηλεκτρικά υβριδικά αυτοκίνητα -που χρησιμοποιούν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, αποθηκεύοντας ενέργεια σε μια μπαταρία-, έτσι και τα υδραυλικά υβριδικά βασίζονται στο συνδυασμό κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνης ή ντίζελ), υδραυλικής αντλίας και υδραυλικού συσσωρευτή. Το πρωτότυπο της C3 Hybrid Air της Citroen καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 2,9 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει 69 γρ./χλμ. CO2. Σε συνθήκες αστικής κίνησης επιτυγχάνει μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 45%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο εφοδιασμένο μόνο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ford Ecosport

Το, βασισμένο στο δάπεδο του Fiesta, μικρομεσαίο crossover θα είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα της Ford που θα προσφέρεται με τα συστήματα συνδεσιμότητας με φωνητική ενεργοποίηση FordSYNC, SYNC Emergency Assistance και AppLink. Το τελευταίο θα επιτρέπει, μάλιστα, και τη φωνητική ενεργοποίηση εφαρμογών smartphone. Το Εcosport θα διατίθεται με τρεις κινητήρες, τον τρικύλινδρο 1000αρη των 125 ίππων, ένα βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων ισχύος 110 ίππων και τον 1500αρη ντίζελ 90 ίππων.

Νissan Leaf

Bελτιώσεις σε πάνω από 100 σημεία προσφέρει το ανανεωμένο Nissan Leaf. Οι κυριότερες αφορούν στην ενσωμάτωση της μονάδας φόρτισης στον κινητήρα (γεγονός που απελευθερώνει 40 λίτρα χώρου από το πορτμπαγκάζ), τη νέα ρύθμιση της ανάρτησης για τις ευρωπαϊκές οδικές συνθήκες, την επέκταση της αυτονομίας στα 200 χλμ. και τη διάθεση -στον έξτρα εξοπλισμό- ενός νέου φορτιστή που μειώνει το χρόνο φόρτισης στο μισό. Εξωτερικά το νέο Leaf διαφοροποιείται στη μάσκα, η οποία έχει επανασχεδιαστεί, ώστε να προσφέρει καλύτερη αεροδυναμική, και στη νέα γκάμα ζαντών. Εσωτερικά τα καθίσματα προσφέρουν καλύτερη στήριξη, υπάρχουν νέα υλικά και για πρώτη φορά διατίθεται και δερμάτινο σαλόνι.

Peugeot 2008

Το 2008 είναι το νέο παγκόσμιο αυτοκίνητο της γαλλικής εταιρείας και το πρώτο που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε με τη συνεργασία των γραφείων της σε Ευρώπη, Κίνα και Λατινική Αμερική. Θα εξοπλίζεται με τρικύλινδρους κινητήρες βενζίνης και τον ντίζελ e-HDi, με εκπομπή ρύπων από 98 γρ./χλμ. Παρουσιάζεται και η έκδοση Hybrid Air, βασισμένη στη νέα υδραυλική υβριδική τεχνολογία, που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Bosch.

Renault Captur

Το crossover της Renault συνδυάζει την υψηλή θέση οδήγησης ενός SUV με τους χώρους ενός πολυμορφικού. Βασίζεται στο δάπεδο των Clio και Juke και έχει μήκος 4.120 χλστ., είναι δηλαδή κατά 134 χλστ. μακρύτερο του Clio και κατά μόλις 15 χλστ. κοντύτερο του Nissan Juke. Η γκάμα των κινητήρων προέρχεται από το Clio και θα προσφέρει τις καλύτερες τιμές κατανάλωσης και εκπομπής CO2 της κατηγορίας, ξεκινώντας από τα 96 γρ./χλμ. - 2 μόλις γρ./χλμ. περισσότερα του Clio.

Seat Leon SC

Για την τρίθυρη έκδοση του Leon οι σχεδιαστές της Seat δεν αρκέστηκαν στη… διαγραφή δύο πορτών από το αμάξωμα του γνωστού ισπανικού μοντέλου, αλλά, αντίθετα, προχώρησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου. Η ονομασία SC –Sports Coupe- τονίζει ακριβώς αυτή τη διάσταση της νέας έκδοσης, που πλέον έχει κατά 35 χλστ. κοντύτερο μεταξόνιο, προσφέρει όμως τους ίδιους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. H γκάμα των κινητήρων αντιστοιχεί σε αυτή της πεντάθυρης έκδοσης, ξεκινώντας από τα 1.200 κ.εκ. (105 ίπποι) και φτάνοντας μέχρι τα 1.800 κ.εκ. (180 ίπποι). Στους κινητήρες ντίζελ υπάρχει ο 1600αρης TDI με εκπομπή CO2 99 γρ./χλμ. και ο δίλιτρος των 150 ίππων. 

 

Volkswagen XL1

Το plug-in υβριδικό XL1 είναι έτοιμο προς παραγωγή! Καταναλώνει μόλις 0,9 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ., εκπέμποντας 21 γρ./χλμ. CO2, ενώ μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για 50 χλμ. με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το διθέσιο αυτοκίνητο οφείλει τις εντυπωσιακές αυτές τιμές στην ελαφριά και αεροδυναμική κατασκευή του: Με συντελεστή cw 0,189 είναι μακράν το αεροδυναμικότερο αυτοκίνητο παραγωγής. Σε μήκος (3.888 χλστ.) και πλάτος (1.665 χλστ.) μπορεί να συγκριθεί με ένα VW Polo, όμως το ύψος του (1.153 χλστ.) είναι χαμηλότερο μιας Porsche Boxster. Το σύστημα μετάδοσης αποτελείται από ένα δικύλινδρο κινητήρα 800 κ.εκ. 48 ίππων, ένα ηλεκτρικό μοτέρ 27 ίππων και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 5,5 kWh.

 

Άλλα μοντέλα:

Abarth Punto Supersport

Alfa Romeo Mito SBK

Alfa Romeo Giulietta Veloce

Audi S3 Sportback

Audi e-tron A3

Bentley Flying Spur

BMW i3

Chevrolet Captiva

Corvette Convertible

Citroen C3

Citroen Technospace

Ferrari F150

Fiat 500L Trekking

Ford Fiesta ST

Honda Civic Wagon

Honda NSX

Hyundai Santa Fe

Infiniti Q50

Kia Provo

Kia Cee'd GT

Kia Pro-cee'd GT

KTM X-Bow GT

Land Rover Electric

Lexus IS 300h

Maserati GranTurismo MC Stradale

McLaren P1

Mitsubishi GR-HEV

Mitsubishi CA-MiEV

Nissan Note

Peugeot 208 Hybrid FE

Pininfarina Sergio

Porsche 911 GT3

Qoros GQ3

Renault Scenic XMOD

Renault Clio RS

Rinspeed microMAX

Rolls Royce Wraith

Skoda Octavia Combi

Subaru VIZIV

Suzuki S-Cross

Toyota FT-86

Toyota i-Road

Opel Adam Rocks

Opel Adam R2

Volkswagen Golf GTI

Volkswagen Golf GTD

Volkswagen Cross Up!

Volvo XC60

Volvo S60

Volvo V60