Είναι τα bars τα νέα… μανιτάρια;

Τα bars είναι τα νέα “μανιτάρια”: Ξεπηδούν παντού στην πόλη και τη γεμίζουν μουσικές και χαμόγελα.

Κάτι περίεργο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα bars της πόλης. Ξεπετάγονται από εκεί που δεν το περιμένεις, ανανεώνονται με τρομερούς ρυθμούς και αλήθεια αναρωτιέμαι αν γεμίζουν κιόλας...
Από το Σεπτέμβριο κυρίως, το... φαινόμενο “bar-μανιτάρι” μοιάζει να εξελίσσεται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, ενώ σε ότι αφορά την ποιότητά τους, είναι σαν την παροιμία με τα “χλωρά και τα ξερά”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα ως τα “δηλητηριώδη μανιτάρια και τα πεντανόστιμα πλευρώτους”...

Θα προσπαθήσω να περιγράψω το φαινόμενο σύντομα και χωρισμένο σε περιοχές:

Κέντρο:

- Φτάνουμε Καρύτση και λίγο μετά το δεκαπενταύγουστο κάνει την εμφάνισή του το “Comme Il Faux” ακριβώς δίπλα από το θέατρο Μουσούρη. Μικροσκοπικό, σκοτεινό και “κολλημένο” με την αεροπόρο Αμέλια Έρχαρτ, εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά για να αποτελέσει μια ακόμη επιλογή για την ήδη πηγμένη περιοχή.
- Το club restaurant Venti τα είδε μάλλον σκούρα φέτος. Έπιασε και κάπου στον αέρα ότι τα cocktails είναι βασικό trend της Αθηναϊκής διασκέδασης και από το Σεπτέμβριο, ως “Venti Margaritas” πλέον σερβίρει τεκίλα σε αφθονία και εναλλάσσεται μουσικά με latin, jazz ή pop ήχους. (Λεπενιώτου 20, Ψυρρή)
- Το Osterman στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φράσης που προανέφερα περί “δηλητηριωδών μανιταριών και πλευρώτους”, αποτελώντας ωστόσο το “καλό” και μόνο σημείο αυτής. Μπορεί να μην πρόκειται για ένα καθαρόαιμο bar, μιας και διαθέτει και κουζίνα, ωστόσο άνοιξε φέτος για να μας δώσει επιπλέον κίνητρα να βρεθούμε στην πιο ζωντανή πλατεία του Κέντρου προσφέροντάς μας λύσεις για όλες τις ώρες. Μάλιστα, εδώ και περίπου ένα μήνα πίσω από τη μπάρα του συναντάμε τον Γιάννη Κοροβέση (Nouvelle Vague, Spiti Cocktail Bar) ο οποίος συνεχίζει να μεγαλουργεί δημιουργικά με το shaker. (Πλ. Αγίας Ειρήνης 10)


- Συνεχίζουμε λίγο πιο κάτω, φτάνουμε ως την Κολοκοτρώνη και στα τέλη του Δεκέμβρη βλέπουμε ήδη ουρά στο The Bank Job που έξυπνα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι στο κτίριό του γινόταν η καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τράπεζας και έτσι σερβίρει cocktails με ονόματα διάσημων λιστών, ενώ σου δίνει και hints... για το πως να οργανώσεις την τέλεια ληστεία. (Κολοκοτρώνη 13)


- Λίγο πιο κάτω ωστόσο με χαμόγελο και αισιοδοξία είδαμε και το Drunk Sinatra να προσφέρει χρώματα, μουσικές, χαμόγελα και καλά ποτά σε καθημερινή βάση και με φανατικό κοινό να το ακολουθεί από την πρώτη στιγμή. (Θησέως 16)


- Νέα άφιξη είδαμε και στο Μοναστηράκι και ακούει στο όνομα 360o. Προσφέρει σχεδόν την ίδια πανέμορφη θέα με το αδελφάκι του, A for Athens, αν και σαφώς το φυσικό καλλιτέχνημα του “πρωτότοκου” από τον τελευταίο του όροφο δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.


- Φτάνουμε ως το πολυτάραχο Γκάζι όπου από τα μέσα του Νοέμβρη το Momix ήρθε -λέει- για να μας συστήσει στα μοριακά cocktails. Δεν θα σχολιάσω το αποτέλεσμα, ξαναφέρνω όμως στο μονόλογό μου το πρώτο, κακό μανιτάρι της κουβέντας και μάλιστα σε μια από τις πιο ισχυρές μορφές του. (Κελεού 1-5, Γκάζι)


- Το Wise Bar στο Κολωνάκι ήταν ακόμη μια άφιξη που ως χώρος παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Είναι cozy και σχεδόν κρυμμένο, με cocktails που σίγουρα παίρνουν βελτιώσεις αλλά με ευχάριστο προσωπικό και ατμόσφαιρα που θέλεις να ξανανιώσεις. (Λεβέντη 5, Κολωνάκι)


- Όσο για το Raymee της Σκουφά, το συναντάμε στον πρώην χώρο του Nouvelle Vague χωρίς ωστόσο να έχει σε τίποτα να κάνει, τίποτα να ζηλέψει και τίποτα ιδιαίτερο να προσφέρει, σε αντίθεση με τον πολύ καλό προκάτοχό του.(Σκουφά 51, Κολωνάκι)
- Στην ίδια περιοχή, συναντάμε πλέον και το Steps 16 που βρίσκεται στον πρώην χώρο του bar του Inbi, στο ψηλότερο σημείο της Ηρακλείτου. Τα cocktails υπογράφει ο Χρήστος Καλαϊτζής (Gelee Royale) και προς το παρόν τα σχόλια είναι θετικά.

Βόρεια:

- Σαφώς η μεταμόρφωση του Apsendi αποτέλεσε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα “openings” της σεζόν και μια άξια νέα πρόταση για cocktails & fun σε όλη την Αθήνα. Οι Σπύρος Κερκύρας και Αλέξανδρος Γκικόπουλος, καθημερινά δίνουν ευχάριστες μάχες με τα shaker, καινοτομούν και εντυπωσιάζουν με τα cocktails τους και φυσικά με το concept του “Mystery Box Project” κατά το οποίο ο πελάτης επιλέγει από το “μυστήριο κουτί” τα υλικά για το cocktail του, καταφέρνουν έστω και για λίγο να μας κάνουν όλους bartenders κάτι που μας αρέσει πολύ. (Λεωφ. Κηφισίας 250-254 & Σερρών, Σίδερα Χαλανδρίου).


- Όσο για το Χαλάνδρι, το Melouk ήρθε για να προσφέρει cocktails και λουκουμάδες σε ένα αντιφατικό concept που σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι.(Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι)


- Και για να συνεχίσουμε στην ίδια περιοχή, αξίζει να αναφερθεί και η άφιξη του 30 something, το οποίο προσφέρει από τις αρχές της σεζόν εξαιρετική pizza και χαλαρές στιγμές, συνοδεία cocktails υπογεγραμμένα από το Γιάννη Σαμαρά (42 cocktail bar).


- Όσο για την Κηφισιά, στις αρχές της σεζόν είδαμε τοBe Art το οποίο ήρθε για να φέρει μιας μορφής επανάσταση στα cocktails με μπύρα. Δεν κατάφερε και πολλά... αλλά μανιτάρια είναι αυτά, δεν κάνουν πάντα θαύματα. (Δροσίνη & Δ. Κυριάκου 16, Κηφισιά)
- Η Κηφισιά όμως δεν σταμάτησε εδώ σε ό, τι αφορά στις αφίξεις της και κάπου στον Ιανουάριο μας σύστησε στο όμορφο DuPriest, ένα αξιοπρεπές cocktail bar με τη λίστα να υπογράφει το πολύ καλό χέρι του Σταύρου Γαϊτανάρου από το Bardot στο Κολωνάκι.(Δροσίνη 5, Κηφισιά)


- Συνεχίζουμε βόρεια, φτάνουμε ως τον ήσυχο Χολαργό όπου με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε την άφιξη του Boogie Bar, δίπλα από τη στάση του Μετρό. Σερβίρει cocktails με μαλλί της γριάς κάτι που θα με προβλημάτιζε αρκετά αν δεν είχε την υπογραφή του Χρήστου Αξαρλή που παρουσιάζει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο shaker. (Μεσογείων 236, Χολαργός)

Νότια:

- Το Mikro της Λαοδίκης αφού έκλεισε, για πολλούς και διάφορους λόγους, πλέον ανοίγει επίσημα σε νέο πόστο, στην Κύπρου της Γλυφάδας προφανώς συνεχίζοντας στην περπατημένη του με ποτά μινιατούρες και κοινό που λίγο το νοιάζει τι θα πιει αλλά απαιτεί να χορέψει. Πλέον, θα έχει και εστιατόριο.
- Μπορεί το Holy Spirit να μην άνοιξε αυτή τη σεζόν, επειδή όμως αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα άφιξη σε cocktail bar της Γλυφάδας, δε μπορεί να λείπει από τη λίστα. Εδώ συναντάμε τον πάντα πρόθυμο Xavier Μισαηλίδη (ex Pere Ubu) να προσφέρει καθημερινά κέφι και cocktails με παιχνιδιάρικη διάθεση σε έναν κατάμεστο, λιλιπούτειο χώρο. (Λαοδίκης 41)


- Όσο για το πανέμορφο και “Ευρωπαϊκό” Soleto, λίγοι γνωρίζουν πως πίσω από την μπάρα του γίνονται καλοφτιαγμένα θαύματα σερβιρισμένα σε ποτήρια martini, κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία, ειδικά αν τη συγκεκριμένη μέρα βρίσκεται στο μπαρ ο Γιάννης Παυλίδης. (Λαοδίκης 33-35)

Αυτά προς το παρόν από το φαινόμενο “bars-μανιτάρια” της Αθήνας. Σίγουρα σύντομα θα ανοίξουν κι άλλα, αν δεν έχουν ήδη ανοίξει όσο γράφονται αυτές οι γραμμές.  
Κάποια είναι εξαιρετικά. Κάποια δεν ήρθαν να δώσουν τίποτα παραπάνω. Άλλα, καλύτερα να τα αποφύγουμε. Όπως και να' χει σίγουρα τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα πολλά, πάρα πολλά bars που άνοιξαν φέτος στην πόλη και θα έλεγα πως αξίζει να τα αγκαλιάσουμε όσο και τα ήδη αγαπημένα μας. (Έστω και τώρα μόνο στην αρχή)

(Υ.Γ.: Εκ των προτέρων τη συγγνώμη μου στα "καλά μανιτάρια" που για τις ανάγκες του άρθρου αναφέρθηκαν με τα "κακά")

Cheers!