Athens Bar Show: Ζούμε στην χρυσή εποχή των bars;

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση των bars της Αθήνας; Τι έχουν να ζηλέψουν από του εξωτερικού; Ο Μπάμπης Καϊδαλίδης, ιδρυτής της Bar Academy Hellas και διοργανωτής του Athens Bar Show απαντά…

- Τα bars μας είναι όλο και καλύτερα. Σε σχέση όμως με του εξωτερικού;

Σε σχέση με  τα μπαρ του εξωτερικού δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε ότι αφορά τα κοκτέιλ, υστερούμε απλά ακόμα, λέω ακόμα γιατι βλέπω σύντομα να αλλάζει και αυτο,  στο κομμάτι της φιλοξενίας και δυστυχώς λόγο κρίσης δεν έχουμε την ανάλογη με τη  ανάπτυξη στον τομέα των εισαγωγών προϊόντων του μπαρ. Ένας bartender που εργάζεται στην Αγγλία έχει τουλάχιστον την τριπλάσια ποικιλία από εμάς.

- Είναι καλό που ανοίγουν τόσα cocktail bars σε κάθε γωνιά της πόλης;

Προτιμούσατε δηλαδή που πριν 5 χρόνια υπήρχαν 3 στην Αθήνα; Ναι είναι καλό γιατι τα cocktail bar συνήθως έχουν επαγγελματίες bartenders που αγαπάνε τη δουλειά τους και προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ποτά και cocktails.

- Τελικά… πόσες λίστες μπορεί να υπογράφει ένας bartender; Είναι “σωστό” που βλέπουμε συγκεκριμένα ονόματα να έχουν το όνομά τους ως επιμέλεια καταλόγων σε όλη την Ελλάδα;

Για  εμένα όσες περισσότερες λίστες μπορεί, επιμέλεια καταλόγου δε σημαίνει οτι τα φτιάχνει ο ίδιος στους πελάτες το προσωπικό του εκάστοτε μπαρ είναι αυτο που το κάνει τη διαφορά όχι αυτός που επιμελείτε τον κατάλογο. Δουλεία μας, καθώς είμαι ενας απο αυτούς που υπογράφει πολλές λίστες στην Ελλάδα, είναι να προτείνουμε μια ανταγωνιστική λίστα που να ταιριάζει στις ανάγκες του μπαρ και για αυτό το λόγο διαβάζουμε, εκπαιδευόμαστε και ταξιδεύουμε, κατι που δε μπορεί ή και δε θέλει να κάνει ο κάθε bartender που εργάζεται στο μπαρ αυτό. Άλλα όπως είπα και πριν όλα πάνε στο βρόντο αν το προσωπικό του μπαρ δεν είναι ικανό να υποστηρίξει την λίστα.

- Τι θα δούμε στο φετινό Bar Show;

Θα δείτε όλες τις σημαντικές εισαγωγικές εταιρίες ποτών και προϊόντων καθώς και αρκετές Ελληνικές να εκπαιδεύουν τους επισκέπτες στα προϊόντα τους, σεμινάρια και παρουσιάσεις απο διεθνώς αναγνωρισμένους ειδήμονες όπως ο Tiki expert Jeff “Beachbum” Berry, αν δεν υπήρχε αυτός δε θα ξέραμε της original συνταγές του zombie, του mai tai, του scorpion και των άλλων γνωστών tiki cocktail. Τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Angostura Rums & Bitters με μια πολλά υποσχόμενη ελληνική συμμετοχή, πιστεύω ότι φέτος το έχουμε. Και νομίζω για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα πάνελ με συντονιστή εμένα με καλεσμένους 5 απο τους πιο σημαντικούς  κατά την άποψη μου επαγγελματίες του κλάδου.  

- Τι ανάγκες εξυπηρετεί η διοργάνωσή του; Αφορά και το ευρύ κοινό;

Το Athens Bar Show είναι μια “εκπαιδευτική” έκθεση που αφορά τον επαγγελματία του μπαρ, οι πληροφορίες που παρέχονται κατα τη διάρκεια μια επίσκεψης είναι θεωρητικά αδιάφορες έως και βαρετές για το ευρύ κοινό . Φυσικά υπάρχουν “ψαγμένοι” καταναλωτές και θαμώνες των μπαρ που θα μπορούσαν να βρουν αξία.

- Στα πλαίσια του Bar Show γίνεται πάντα και μία ψηφοφορία από το κοινό. Πες μας γιατί αξίζει να έρθουμε να ψηφίσουμε.

Γιατί αξίζει να επιβραβεύεις και να προβάλεις  τον σωστό επαγγελματία, γιατί έτσι βελτιώνεται ο κλάδος, γιατι έτσι έχουμε καλύτερα μπαρ, ποτά και φιλοξενία. Σαν χαρακτήρας πιστεύω πολύ στη βελτίωση μέσα απο τις επιβραβεύσεις και για αυτό θεωρώ υποχρέωση μας να διοργανώνουμε κατι τέτοιο στο Athens Bar Show.

- Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι κατηγορίες και κυρίως οι υποψηφιότητες;

Είναι πολλές οι πληροφορίες για να τις αναλύσω σε μία απάντηση αλλα σε γενικές γραμμές ψηφίζουμε τον/την/τους ιδανικό/η/ους επαγγελματία ανά κατηγορία. Υποψηφιότητες δεν υπάρχουν στα φετινά βραβεία καθώς πέρσι υπήρξε πολλή γκίνια, οπότε φέτος αποφασίσαμε να μην υπάρχουν.

- Αν ψήφιζε η Bar Academy για τις συγκεκριμένες πρωτιές, κατά πόσο θα είχαν απόκλιση από τις επιλογές του κόσμου;

Νομίζω οτι είμαστε πολύ κοντά στις επιλογές του κόσμου, όχι απαραίτητα εγώ προσωπικά αλλά νομίζω ότι ο κόσμος που είναι στο πλευρό της bar academy τα τελευταία 5 χρόνια θα ψήφιζε τους νικητές των περσινών και προπέρσινων βραβείων.

- Ως καθηγητής της Bar Academy, πως κρίνεις τις νέες γενιές των bartender και ποια είναι η πρώτη συμβουλή που τους δίνεις;

Πολλά υποσχόμενες αν δε καβαλήσουν το καλάμι επειδή ο κλάδος έχει πάρει πια αρκετή δημοσιότητα. Παλαιότερα αγόραζες επί τούτου ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα για να διαβάσεις κάτι για κάποιον συνάδελφο τώρα, εννοείται δικαιολογημένα γιατί κάνουμε καλή δουλειά, σχεδόν σε κάθε έντυπο, ιστοσελίδα ή και ταινία ακόμα, βρίσκεις κάτι απο μπαρ ή κοκτέιλ. Ζούμε στη χρυσής μας εποχή όπως ήταν και το μότο του 1ου και του 2ου Athens Bar Show. 

- Γιατί “Athens Bar Show”; Δεν υπάρχει το υπόβαθρο για να γίνει πανελλαδική η διοργάνωση ή θεωρείς πως δεν υπάρχει το κοινό για να το στηρίξει;

Γιατί ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών είναι απο την Αθήνα. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι πανελλαδική διοργάνωση, ενα 20% απο τις μέχρι τώρα εγγραφές και αντίστοιχο ποσοστό επισκεπτών του 1ου και του 2ου είναι απο την επαρχία, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάρο, Μύκονο, Ρόδο κλπ. Πληροφοριακά η επαρχία έχει κοινό και μάλιστα αρκετά «διψασμένο» για τέτοιες εκδηλώσεις  αν ήμασταν σε άλλη εποχή ίσως να είχαμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Bar Show πατήστε εδώ