Αμάλ και Τζορτζ Κλούνεϊ άνοιξαν την αγκαλιά τους σε Ιρακινό πρόσφυγα

Αμάλ και Τζορτζ Κλούνεϊ άνοιξαν την αγκαλιά τους σε Ιρακινό πρόσφυγα

Συνεργάστηκαν για να φέρουν τον Χαζίζ Αβντάλ στις ΗΠΑ

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ εμφανίστηκαν σε ένα επεισόδιο του νέου σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν, το «My Next Guest Needs No Introduction». Το ζευγάρι βρήκε ευκαιρία εκείνη τη στιγμή για να ανακοινώσει το νέο μέλος στην οικογένειά τους, έναν 23χρονο πρόσφυγα.

Σύμφωνα με το CBS News, o Τζορτζ, η Αμάλ αλλά και οι γονείς του Κλούνεϊ συνεργάστηκαν για να φέρουν τον Χαζίζ Αβντάλ, έναν πρόσφυγα Γιαζίντι από το Ιράκ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, ο Αβντάλ κάθισε με τον παλαίμαχο παρουσιαστής για να εξηγήσει πώς έφυγε από το Ιράκ μετά τις στοχευμένες επιθέσεις του ISIS στη γενέτειρά του και πώς το ζεύγος Κλούνεϊ τον βοήθησε ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Σικάγο.

Ο 23χρονος μεγάλωσε ως μέρος της θρησκευτικής μειονότητας Γιαζίντι στην περιοχή Sinjar στο βόρειο Ιράκ. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 2013 και έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης, αλλά δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσει τις σπουδές του, διότι η βία της Αλ Κάιντα κατά των Γιαζίντι έκανε τη Μοσούλη ανασφαλή. Το 2014, το ISIS άρχισε τη γενοκτονία των Γιαζίντι.

Χιλιάδες Γιαζίντι σφαγιάστηκαν ή απήχθησαν. Οι γυναίκες μετατράπηκαν σε σκλάβους του σεξ, ενώ τα παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ.

Ο Αβντάλ είπε ότι εκείνη την περίοδο δούλευε περίπου έξι ώρες από την πατρίδα του, όταν άρχισαν οι επιθέσεις. Η οικογένειά του διέφυγε μόλις λίγα λεπτά πριν το ISIS φτάσει και πήγαν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία. Η μητέρα του ζει τώρα στη Γερμανία, ενώ άλλοι συγγενείς είναι ακόμα στο Ιράκ. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν ακόμα παιδί.

Κατέληξε να εργάζεται στο Ιράκ για τη Yazda, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην υποστήριξη της κοινότητας Γιαζίντι στον απόηχο της γενοκτονίας. Ήταν αυτοδίδακτος προγραμματιστής, ο οποίος σχεδίασε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάσεων δεδομένων που βοήθησε την οργάνωση να διαχειρίζεται τα άτομα που είχε εγγεγραμμένα - εκατοντάδες γυναίκες Γιαζίντι που διασώθηκαν από τη σεξουαλική υποδούλωση.

Μέσα από αυτή την οργάνωση γνώρισε την Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία είναι μια διεθνής δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπεί τη Νάντια Μουράτ, μια γυναίκα Γιαζίντι που επέζησε από την υποδούλωση. Ο Αβντάλ συναντήθηκε με την Κλούνεϊ κατά τη διάρκεια της τελετής για τη Μουράτ όταν διορίστηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για τα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο το 2016.

Έχοντας εκπροσωπήσει πολλούς κυνηγημένους από την ISIS, η δικηγόρος εντυπωσιάστηκε από το θάρρος του και το ζήλο που έδειξε για να σπουδάσει στην Αμερική.

Αποφάσισε να τον βοηθήσει μαζί με το σύζυγό της.

Σήμερα, ο Αβντάλ είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Είναι αξιοθαύμαστος άνθρωπος, καλή μητέρα και όταν βλέπεις πόσο υπέροχη είναι αισθάνεσαι τόσο περήφανος που την ξέρεις αλλά ταυτόχρονα τόσο μικρός», αναφέρει ο ηθοποιός στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Λέτερμαν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...