Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές

«Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή», τόνισε ο πρωθυπουργός

Για τις επερχόμενες ευρωκλογές μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέτρο σύγκρισης για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι προηγούμενες ευρωκλογές». Μάλιστα, το στήριξε αυτό λέγοντας πώς όλοι γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές έχουν τις ιδιαιτερότητες τους.

«Με ενδιαφέρει τελικά ο αριθμός. Πόσο ευρωβουλευτές θα βγάλουμε για να έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους εκλογείς, που σκέφτονται να ψηφίσουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ καλώντας τους να δουν τη συνολική εικόνα και να μην καταφύγουν σε «ανέξοδα μηνύματα». Απαντώντας για τα εκλογικά διλήμματα, που επιστρατεύει εν όψει Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι όταν τα άλλα κόμματα μετατρέπουν τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με την ίδια ορμή.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολυσυλλεκτικό το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και επέμεινε ότι θέλει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα θέτοντας ως πήχη των επικείμενων Ευρωεκλογών το ποσοστό, που απέσπασε η ΝΔ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. «Αυτό, που με ενδιαφέρει είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές», είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ακούω ήδη τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές, αλλά είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αν δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, ούτε θα πέσει η κυβέρνηση ούτε θα έχουμε εκλογές».

«Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή»

Επίσης χαρακτήρισε ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη. «Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ” εξήγησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει ακραίες συμπεριφορές. Ήταν ταυτόχρονα εξαιρετικά αποκαλυπτικός για ό,τι συμβαίνει σε αυτό το χώρο της «ακροδεξιάς πολυκατοικίας, ο θεός να την κάνει πολυκατοικία, το συνονθύλευμα αυτό των κομμάτων μοιάζει μάλλον αυθαίρετο, χτισμένο με ψέματα και βία». Αναρωτήθηκε αν πράγματι θέλουμε στη Βουλή να εκπροσωπούνται κόμματα που αντιπροσωπεύουν την ωμή βία και ένα μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο.

Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός βουλευτικού κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα που πρεσβεύουν την ωμή βία κι έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο που εκπέμπει διχασμό και μίσος.

Με ρύθμιση της ΝΔ βρέθηκαν εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες» σημείωσε, ενώ μιίλησε για ανάχωμα Δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Για τους Σπαρτιάτες ανέφερε, ακόμη: «Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.

Τρία τα κόμματα στην ακροδεξιά πολυκατοικία

Στην ακροδεξιά πολυκατοικία ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τρία κόμματα. “Το κάθε ένα από αυτά τα τρία κόμματα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο” ανέφερε.

Τόνισε ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία πατάει πάνω σε ρύθμιση που ψήφισε και υποστήριξε η ΝΔ κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, “όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλλουν”, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις. Εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή», επισήμανε.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με την οπαδική βία»

Ερωτηθείς για την εν εξελίξει έρευνα κατά της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δυσκολεύομαι να σχολιάσω μία δικαστική έρευνα, έχουμε κάνει πολλά πράγματα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, αλλά μερικές φορές κάποιες σταγόνες ξεχειλίζουν το ποτήρια. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι διεξήχθη μία πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με μεγάλη εχεμύθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Επέμεινε, δε ότι η κατάσταση στα γήπεδα είναι καλύτερη σήμερα και επανέλαβε ότι θα τιμωρήσουμε τους ενόχους. «Για πρώτη φορά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με την οπαδική βία. Όταν το κράτος θέλει να επιβάλει τη νομιμότητα μπορεί να το κάνει» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για μεγάλη στεναχώρια και μεγάλο θύμο γιατί ήταν γροθιά στο στομάχι».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όλα έγιναν λάθος χαρακτηρίζοντας αυτό που έγινε μία τραγωδία, ωστόσο εκτίμησε ότι πρόκειται και για περιστατικό μεγάλης αφύπνισης γνωστοποιώντας ότι μόνο τον Απρίλιο έχουμε 1245 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. «Στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

«Όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί»

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε εκ νέου ότι η ακρίβεια αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν τους αφορούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει αποτελέσματα και μία κάποια βελτίωση ως προς τη διαφάνεια και τον έλεγχο των τιμών. «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κατά της ακρίβειας κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Οι μισθοί αυξάνονται επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχουν έκτακτες βοήθειες και η έμφαση μας είναι πάντα στους πιο ευάλωτους, το κοινωνικό κράτος είναι «παρών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «όσο καλύτερα πηγαίνει η Οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση. Λειτούργησε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην ενέργεια είναι χαμηλότερες γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, καθώς και επειδή στηρίξαμε τα νοικοκυριά. Είχαμε επίσης και ευρωπαική στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεσμεύθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τους ελέγχους στην αγορά υπενθυμίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Έχουμε περιθώρια βελτίωσης στο κράτος δικαίου, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία-Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκη»

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο και σημείωσε: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό, που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ερωτηθείς για το εάν η πλειοψηφία θα στηρίξει μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, προκειμένου να μελετήσει το κατηγορητήριο επαναλαμβάνοντας πως όσοι τη ζητούν δεν έχουν καταθέσει τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος για το οποίο έχει πάρει απαντήσεις δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια, που γίνεται και είδαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι προσβλητική. Εγώ θα το ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, η Ευρωπαική Επιτροπή. Ειδικά στα ζητήματα ελευθερίας τύπου, υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα ότι κάποιος δε μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου το θέλει;».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος έχει επιλέξει αντίπαλο και είναι τα προβλήματα των πολιτών, «Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία δεν με αφορά. Εμείς αναμετριόμαστε με τα προβλήματα και ενδιαφερόμαστε για το πώς θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300-Προφανώς και θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα»

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούν να λένε αβίαστα ότι θα μηδενίσω το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα χωρίς να πει πως θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Όλα αυτά θα κριθούν στις εθνικές εκλογές το 2027 και έως τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν χρόνο να παρουσιάσουν ένα στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για πιθανό ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα τον πετύχετε, δεν το έχω τώρα στο μυαλό μου. Τώρα έχουμε εκλογές. Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παράπονα και σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα πηγαίνει συντεταγμένα. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μετά το Πάσχα».

Σε ό,τι αφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ δεν επιθυμεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την παράταξη».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα αναλάβει κάποιο ευρωπαικό αξίωμα και δη την προεδρία της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές απήντησε ότι «για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαικό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300, αν και μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του στην 'Αγκυρα και το νέο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει μέχρι τώρα δώσει απτά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί για περισσότερους από 12 μήνες τώρα παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ πλέον έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και ότι «δε σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας.