Φλωρίδης για δολοφονία Λυγγερίδη: Η υπόθεση έληξε – Υποδειγματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

Φλωρίδης για δολοφονία Λυγγερίδη: Η υπόθεση έληξε – Υποδειγματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

Τι είπε για το επεισόδιο με το ξύλο στη Βουλή

Στην υπόθεση της οπαδικής βίας και στις δεκάδες συλλήψεις που έγιναν μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η υπόθεση έληξε» συμπληρώνοντας ότι «τα πράγματα θα πάνε "τρένο"».

«Μια τεράστια επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας, η οποία αδίκως βάλλεται πάρα πολλές φορές για ολιγωρία ή για ανεπάρκεια, σε μια προσπάθεια να υπονομευτεί ο ρόλος της στην ελληνική κοινωνία, που είναι ο ρόλος να τηρεί τον νόμο και την τάξη, δηλαδή να βοηθάει στην ευταξία», είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «είναι μια έρευνα η οποία έγινε σε πολλά επίπεδα, έγινε με τη μυστικότητα που επιβαλλόταν, δεν διέρρευσε κάτι και νομίζω ότι υπάρχει ένα πλούσιο υλικό, τουλάχιστον ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί, από το οποίο προκύπτει ότι τώρα οι ανακριτικές αρχές που αναλαμβάνουν την υπόθεση μπορούν να ολοκληρώσουν δηλαδή τις διαδικασίες και όσοι πρέπει, να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου. Η ανακριτική διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από την ελληνική αστυνομία φαίνεται ότι είναι υποδειγματική όσον αφορά την τεκμηρίωση της υπόθεσης αυτής. Από εκεί και πέρα βέβαια, οι ανακριτικές αρχές θα κάνουν τη δική τους δουλειά. Στα χέρια τους είναι τώρα ο φάκελος και θα δούμε πού θα καταλήξουν».

«Το σίγουρο είναι ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική απάντηση της ελληνικής αστυνομίας όσον αφορά τις ικανότητές της και τις δυνατότητές της, σε μια εποχή που αδίκως, τελοσπάντων, εμφανίζονταν κάποιες αρρυθμίες. Γιατί, σίγουρα, δεν είναι μια τέλεια λειτουργία και σε καμία αστυνομία του κόσμου δεν υπάρχει τέλεια λειτουργία. Αλλά δείχνει με αυτό τον τρόπο ότι η ελληνική αστυνομία έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Γιώργος Φλωρίδης υπογράμμισε ότι: «αυτό το πλαίσιο, το πάρα πολύ αυστηρό πλέον, το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο που εκδίδονται τα εισιτήρια, που είναι ηλεκτρονικά, που είναι ταυτοποιημένα, με κάμερες στα γήπεδα, υψηλής ευκρίνειας έτσι ώστε να μην ξεφεύγει τίποτα, με σκληρές ποινές όταν εμφανίζονται επεισόδια που αφορούν τη δημόσια τάξη, δηλαδή το να πετούν μια φωτοβολίδα, οτιδήποτε άλλο μέσα στα γήπεδα. Αυτό λοιπόν το πλαίσιο, ήδη εφαρμόζεται και ένας καλόπιστος παρατηρητής θα δει ότι μέχρι τώρα, θα δούμε και στη συνέχεια, αλλά μέχρι τώρα αυτό έχει αποδώσει καρπούς. Δηλαδή η εικόνα των ελληνικών γηπέδων και μάλιστα σε αυτή τη διαδικασία των αναμετρήσεων των μεγάλων ομάδων είναι πάρα πολύ καλή μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμείνει στο πλαίσιο αυτό και στην εφαρμογή του αταλάντευτα και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «το άλλο επίπεδο, το διπλανό, είναι αυτό που παρακολουθούμε με την υπόθεση αυτών των συλλήψεων, δηλαδή ότι είναι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που συνολικά αποφάσισε πλέον η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και όλα τα βήματα τα οποία έχουν γίνει την προηγούμενη περίοδο, να δείξει ότι όλα αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν με τρόπο ριζικό. Δηλαδή, όλοι πλέον κατανοούν ότι η υπόθεση έληξε με την έννοια της, την οποιαδήποτε ανοχή υπήρχε ή τα διάφορα που συνέβαιναν εκεί. Λοιπόν, τώρα τα πράγματα θα πάνε τρένο και όταν λέω θα πάνε τρένο εννοώ θα πάνε μέχρι το τέλος για όσους θα εμφανιστούν τυχόν, κάπου σε κάποια άλλα σημεία, να επιμείνουν σε αυτά τα φαινόμενα βίας».

Σε ερώτηση για το αν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι που θα εντοπιστούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ο υπουργός δήλωσε: «αυτό, είναι από εδώ και πέρα στα χέρια της δικαιοσύνης. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν είναι αυτό, εντοπιστούν ευθύνες, εννοώ ποινικές ευθύνες, αυτές θα τύχουν και της ανάλογης δικαστικής κρίσης».

Σε άλλη ερώτηση για το αν βρίσκεται μια συγκεκριμένη ομάδα πίσω από την υπόθεση, ο Γ. Φλωρίδης απάντησε: «αυτό δεν είναι δουλειά δική μας. Η αστυνομία έκανε το έργο της και τώρα όλη η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει ό,τι πρέπει να ερευνήσει και ό,τι πρέπει να αποδοθεί, μην έχετε καμία αμφιβολία, θα αποδοθεί σε ό,τι κι αν αυτό αφορά».

Σχολιάζοντας το επεισόδιο μεταξύ βουλευτών στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «προέρχονται από τον χώρο της άκρας δεξιάς και δείχνουν τις πραγματικές τους αντιλήψεις απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα, στο Κοινοβούλιο και στον κόσμο».

«Στην πραγματικότητα, αυτό το καταδικαστέο απόλυτα και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός είναι και αποκαλυπτικό όμως και αυτών των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί μέσα και προσπαθούν να εμφανιστούν ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που πράγματι είναι. Είναι φορείς μίσους, δεν είναι τίποτε άλλο», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδες που ως βασικό στοιχείο έχουν την άσκηση βίας, την αντίληψη για τη βία και κυρίως τα ψέματα, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία και του κοινοβουλίου, αλλά και να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις στην ελληνική κοινωνία, να παραπλανήσουν τον κόσμο, που εν πάση περιπτώσει αισθάνεται δύσκολα, είναι θυμωμένος για κάποια πράγματα που συμβαίνουν, αλλά να τον οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αυτοί είναι φορείς μίσους, όλοι τους αυτοί, καθώς και κάποιοι που εμφανίζονται ως εκφραστές της αγάπης και της χριστιανικής πίστης, το ίδιο πράγμα με αυτούς είναι, όλοι τους το ίδιο πράγμα, είναι φορείς μίσους».

Αναφορικά με την παραίνεση του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου, προς τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «αυτή είναι μια προτροπή μίσους, είναι δηλαδή μια παρακίνηση σε βία. Είδαμε ένα περιστατικό εναντίον μιας βουλευτού στην Καβάλα και εναντίον κάποιων άλλων βουλευτών σε κάποιες άλλες περιοχές από φανατισμένους, οι οποίοι εμφανίζονται ως χριστιανοί. Αυτούς, εγώ τους έχω αποκαλέσει από πάρα πολύ καιρό πριν να έχω εμπλοκή με τα κυβερνητικά, ως σπορά του διαβόλου. Αυτοί μόνο χριστιανοί δεν είναι. Χριστιανισμός, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει και προχθές ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος, ο κύριος Ιερώνυμος, είναι αγάπη. Όποιος λοιπόν φεύγει από το πλαίσιο αυτό, που είναι το υπόβαθρο της χριστιανικής πίστης, δηλαδή την αγάπη, τότε είναι προφανές ότι μόνο χριστιανός δεν είναι. Λοιπόν, αυτό που λέει ο κ. Βελόπουλος και λένε και όλοι οι άλλοι του ακροδεξιού τόξου είναι προτροπή σε βία, είναι δηλαδή παρακίνηση σε ενέργειες μίσους».