ΣΥΡΙΖΑ: Και στη Σύνοδο Κορυφής η Κυβέρνηση προσήλθε απροετοίμαστη

Για ολιγωρία, για επιλογές της τελευταίας στιγμής και για έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας, κατηγορούν στον ΣΥΡΙΖΑ τον Πρωθυπουργό αναφορικά με το μείζον θέμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για την πενταετία 2014-19.

Το αποτέλεσμα, λένε, ήταν η χώρα μας, όπως όλα δείχνουν, να απολέσει πάνω από 7 δις ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που λόγο της δεινής οικονομικής της κατάστασης και της μεγάλης και άμεσης ανάγκης για αναπτυξιακά κονδύλια είχε πολλά διαπραγματευτικά ατού στα χέρια της προκειμένου να ζητήσει από τους εταίρους της την εξαίρεσή της από τις περικοπές.

Παρά ταύτα, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ στελέχη του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύσκεψη Κορυφής αρκέστηκε σε τηλέφωνα και διμερείς συναντήσεις της τελευταίας στιγμής, προφανώς για το Eurogroup της Δευτέρας και το θέμα της δόσης και λιγότερο έως καθόλου για τα κονδύλια που θα εξασφαλίσει η χώρα μας από τον Προϋπολογισμό.

Πάλι καλά που δεν υπήρξε κάποια απόφαση γιατί ούτε αυτό το επιπλέον 20% που πανηγυρίζει και μένει να δούμε αν εξασφάλισε θα έπαιρνε, λένε χαρακτηριστικά. Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν με νόημα, ότι η Κυβέρνηση έπρεπε πολύ καιρό πριν να είχε δραστηριοποιηθεί για το θέμα και φυσικά μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του νότου που είχαμε κοινά συμφέροντα. Όμως ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε, προφανώς διότι επέλεξε να συνταχθεί απόλυτα με τη κ. Μέρκελ. Έπρεπε να γνωρίζει όμως ότι προσερχόμενος στη Σύσκεψη Κορυφής και με ανοιχτό το θέμα του δανείου και της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα είχε καμία δυνατότητα πίεσης προς την κατεύθυνση αύξησης των κονδυλίων για τη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση, συνεχίζουν, κινήθηκε για μία ακόμη φορά στην ίδια λογική της μη διαπραγμάτευσης και του καλού παιδιού που δέχεται αδιαμαρτύρητα ό,τι του προσφέρουν, δεν ζητά και κυρίως δεν μιλά. Στο εσωτερικό μέτωπο τώρα η Κουμουνδούρου από σήμερα και όλη την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθεί με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ένα νέο, ενιαίο, πολυτασικό φορέα. Σήμερα και αύριο στις οργανώσεις σε όλη τη χώρα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ψηφίζει σήμερα στο Περιστέρι, θα ξεδιπλώσει το δικό του όραμα για μια αριστερή διακυβέρνηση, όπως ο ίδιος αρέσκεται να λέει.