Τσίπρας: Νερό σε βαρέλι χωρίς πάτο η δόση

Τα σχόλιά του για το Eurogroup κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

“Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα”, παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ωστόσο: “Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πως τα αξιοποιούμε. Διότι, όλο το τελευταίο διάστημα, το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: “Είναι σαν να δίνεις χρήματα σε έναν χρεοκοπημένο, νέα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα και δεν ενδιαφέρεσαι αν αυτός θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει, δηλαδή να παράξει πλούτο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του χρέους που έχει δημιουργηθεί. Τώρα θα δώσουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι η δόση, παρ’ όλο που θα καθυστερήσει, θα δοθεί, διότι αν δεν δοθεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα, μάλιστα, διάβαζα στην Deutsche Welle ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα πληγεί η ίδια η Γερμανία και θα προσέθετα ότι αν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ένα “domino effect” που θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλη την ευρωζώνη”.

Παρομοίασε μάλιστα την επόμενη δόση με “νερό που πέφτει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”. “Η δόση θα δοθεί, αλλά αυτά τα χρήματα θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς πρωτίστως να έχουμε φροντίσει οι ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια που έχουν δώσει σε χρεοκοπημένες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και σε χρεοκοπημένα πλέον ελληνικά νοικοκυριά. Άρα, λοιπόν, είναι σαν να ρίχνουμε νερό σε βαρέλι το οποίο είναι άδειο και δεν έχει πάτο. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν. Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη δανειακή σύμβαση και να δοθούν χρήματα, αλλά και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...