ΣΥΡΙΖΑ : Οι προτάσεις των Ευρωπαίων δεν λύνουν το πρόβλημα

Η συνολική λύση, που προκρίνουν οι εταίροι και δανειστές μας και συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup, σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, που - όπως όλα δείχνουν - θα συνοδεύεται από επαχθείς όρους, οι οποίοι θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση και νέα μέτρα.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι κάποια στιγμή η δόση θα δοθεί, αλλά - όπως λένε - το πρόβλημα δεν είναι το πότε, αλλά το πώς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera, η οποία θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο, χαρακτήρισε σημαντική τη δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα, αλλά ακόμη πιο σημαντικό με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πώς τα αξιοποιούμε. Παράλληλα, χαρακτήρισε προφανές το γεγονός ότι - σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση - θα καθίσει σε ένα τραπέζι με τους εταίρους και δανειστές μας για να κουβεντιάσει μαζί τους, ενώ - απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταργήσει τις όποιες συμφωνίες - σημείωσε ότι αυτές αθετούνται ήδη από την άλλη πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια επικοινωνιακού τύπου αντεπίθεση της Κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το όποιο αποτέλεσμα στο Εurogroup και την ανακοίνωση ημερομηνιών εκταμίευσης της δόσης ή των δόσεων. Όπως λένε χαρακτηριστικά, ανασχηματισμένη ή όχι, η παρούσα Κυβέρνηση από το νέο έτος θα είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα δυσαρέσκειας του κόσμου, αφού θα έχουν σταματήσει τα πάντα.

Χθες, υπήρξε στο διαδίκτυο δημοσίευμα, που ήθελε τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2013, δημοσίευμα που στην Κουμουνδούρου ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν. Απλά, σημειώνουν ότι στην παρούσας φάση υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και γίνονται πολλές επαφές.
Πρέπει όμως να είμαστε πολλοί επιφυλακτικοί με ανάλογα δημοσιεύματα, που μπορεί να κρύβουν και άλλα πράγματα, καταλήγουν με νόημα.