Eurogroup: Άφησαν την Ελλάδα στην αναμονή…

Απέτυχαν να συμφωνήσουν σε λύση για την Ελλάδα, την καταβολή της δόσης και τη βιωσιμότητα του χρέους οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αφήνοντας την Ελλάδα στο "θάλαμο της αναμονής".

Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ, με πολλές διακοπές και διαφωνίες, το Eurogroup δεν κατάφερε να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να δηλώνει απογοητευμένος, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, με γραπτή του δήλωση πετάει το γάντι στους Ευρωπαίου και το ΔΝΤ και τονίζει ότι: "Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει".

Πλέον η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και η απόφαση για την καταβολή της δόσης ενδέχεται να ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι του Eurogroup θα προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Έτσι έπειτα από μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 5:00 το πρωί ώρα Ελλάδος εκδόθηκε ένα ανακοινωθέν το οποίο περιορίζεται να δηλώνει την ικανοποίηση των Ευρωπαίων για τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα.

"Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους", σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

"Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας", που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

"Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εμφανώς απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: "στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες".

Όπως εξήγησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση των Ευρωπαίων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Οπως επισημαίνεται, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.
Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι 'Ελληνες πολίτες για να φτάσουν σ' αυτό το στάδιο.
Στην ανακοίνωση του Ζ.Κλ. Γιούνκερ αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.