Νέα παράταση στις αποφάσεις για την Ελλάδα

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν νέο ραντεβού για τις 26 Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό των διαφωνιών, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, είναι το γεγονός ότι - πέραν των όποιων μεμονωμένων δηλώσεων - δεν παραχωρήθηκε η καθιερωμένη, κοινή συνέντευξη τύπου. Όλες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, από το news.gr.

11:23 Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε στους βουλευτές, πως παραμένει ανοιχτό το εάν θα παραταθεί ο στόχος για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο 2022 ή εάν θα παραμείνει στο 2020. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε "κατά κύριο λόγο" τα προαπαιτούμενα.

11.04 Λύση κοκτέιλ για το ελληνικό χρέος παρουσίασε η Α. Μέρκελ στους βουλευτές του κόμματος της σε κεκλεισμένων θυρών συνάντηση. Συγκεκριμένα, η κα. Μέρκελ έκανε λόγο για επέκταση των εγγυήσεων του ΕFSF κατά 10 δισ. ευρώ και μείωση επιτοκίων.

09:42 Κ.Χατζηδάκης (στο ΣΚΑΙ): "Ήταν ένα ενδεχόμενο... γνωρίζαμε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Θα υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα".

09:31 Δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, Γάλλου υπουργού Οικονομικών, στο EUROPE1 Radio: "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα, λείπουν μόνο οι τελευταίες πινελιές, θα τελειώσουμε τη Δευτέρα".

08.55 Αποτυχία της Ευρώπης σημειώνει ο διεθνής Τύπος

08:37 Α. Σαμαράς για Eurogroup: Δεν συγχωρείται ολιγωρία ή καθυστέρηση

07:57 Reuters: Το προσχέδιο του Eurogroup που έμεινε στα χαρτιά.

07:51 Δεν αποφασίζουν οι ευρωπαίοι, κατρακυλά το ευρώ.

07:15 Eurogroup: Άφησαν την Ελλάδα στην αναμονή...

05:40 "Δεν έχουμε βρει ακόμη συνολική λύση για την Ελλάδα", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

05:39 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής Eurogroup : "Δεν ξέρω πότε θα γίνει η εκταμίευση προς την Ελλάδα. Η χώρα έχει κάνει αυτά που έπρεπε, σειρά μας τώρα".

05:36 Για πρόοδο στην αναγνώριση ενός πακέτου για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

05:34 Το κενό για την Ελλάδα κλείνει, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει", τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

05:32 "Δεν υπήρξε απόφαση απόψε για την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

01:44 Αρνητικά αντιδρά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο στο ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα. Το στέλεχος του IIF Χουνγκ Τραν δηλώνει στο Reuters πως η αναδιάρθρωση χρέους ήταν ένα μέτρο που οι εταίροι είχαν δεσμευτεί ότι θα εφαρμοζόταν μόνο μία φορά, και αν εφαρμοστεί και πάλι θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωζώνης.  

01:26 Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

00:50 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση έχει διακοπεί και πάλι, και οι υπουργοί επικοινωνούν με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

00:11 Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, Ευρωζώνη και ΔΝΤ ετοιμάζουν κοινή δήλωση σχετικά με την Ελλάδα. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

23:27 Οι υπουργοί Οικονομικών ενημέρωσαν τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις νέες προτάσεις που ακουστηκαν στον τελευταίο γυρο της μαραθώνιας διαβούλευσης.

23:21 Κορυφώνεται η αγωνία στην Αθήνα, καθώς την τελευταία ώρα τα μηνύματα από το Eurogroup είναι αντιφατικά. Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει στο μέγαρο Μαξίμου με ολόκληρο το επιτελείο του. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι αποχώρησαν οι επιτελείς από την αίθουσα της συνεδρίασης του Εurogroup και παρέμειναν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών. Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

21:59 Αρχίζει και πάλι η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από ημίωρη διακοπή.

21:45 Πληροφορίες που αποδίδονται σε Ευρωπαίο αξιωματούχο αναφέρουν πως το ΔΝΤ επιμένει για χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι το 2016, ενώ οι υπουργοί της Ευρωζώνης πιέζουν για χρηματόδότηση μόνο μέχρι το 2014.

21:41 Συνομιλίες Σαμαρά με Βενιζέλο - Κουβέλη για το Eurogroup

21:30 Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η συνάντηση διακόπτεται για λίγο ώστε να προετοιμαστούν κάποιες νέες προτάσεις. Συζητείται η μείωση επιτοκίων για τα υπάρχοντα δάνεια, καθώς και δεκαετές moratorium πληρωμής τόκων, που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ. Πάντως, τονίζεται ότι ακόμα δεν υπάρχει καμία απόφαση.

20:42 Πληροφορίες που μεταδίδει το Dow Jones Newswires αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η πρόταση της Γερμανίας για επαναγορά ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα στο 25% της ονομαστικής αξίας τους, μία κίνηση που υπολογίζεται πως θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 10% περίπου του ΑΕΠ. Το κόστος της επαναγοράς εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ.

20:25 Τσίπρας: Νερό σε βαρέλι χωρίς πάτο η δόση

20:11 Σαμαράς: Όταν τελειώσει η αβεβαιότητα θα έρθει η ανάκαμψη

19:01 Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων του Eurogroup.

18:45 Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν πλέον πως ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν είναι εφικτός και θα τεθεί σαν νέος στόχος η μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με λήψη μέτρων για την απομείωση του χρέους. Πρόκειται για μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους υπουργούς της Ευρωζώνης, που ζητούσαν την επιμήκυνση του στόχου για δύο χρόνια, και στο ΔΝΤ, που δε δεχόταν να αποδεσμεύσει κονδύλια σε χώρες των οποίων το χρέος δε θεωρείται βιώσιμο.

18:20 "Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια, τώρα είναι η σειρά του Eurogroup", σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα.

18:10 Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Βανάκερε. "Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και είναι καιρός να σκεφτούμε πώς θα ενισχύσουμε τη στήριξή μας", ανέφερε.

17:58 Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς Ντε Γκουίντος, εξέφρασε την ανάγκη να επιτευχθεί σήμερα μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα.

17:50 "Θα εργαστούμε πολύ εποικοδομητικά για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μία λύση για την Ελλάδα. Αυτός είναι στην οραγματικότητα ο στόχος μας, ο σκοπός μας, η αποστολή μας", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

17:47 "Πιο αισιόδοξος απ'ό,τι πριν από μία εβδομάδα" είναι για συμφωνία ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομίας, που θεωρεί ότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για την Ελλάδα μετά την επιμήκυνση.

17:45 Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βγει σήμερα μία απόφαση για μέτρα με τα οποία θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους και τα επόμενα χρόνια να ληφθούν νέα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημείωσε ακόμα πως το κλίμα των συζητήσεων είναι καλό, ενώ ζήτησε να εξουδετερωθεί κάθε ανασφάλεια σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

17:38 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε αισιόδοξος για λύση, αν και “δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα την έχουμε απόψε”, ενώ άφησε περιθώρια συνεννόησης με το ΔΝΤ, αφού τόνισε ότι “περιμένουμε τις προτάσεις του για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”.

17:35 Μετά από μία συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει του Eurogroup. Παρόμοιο το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

17:31 Η Αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαρία Φέκτερ αντιτίθεται σε μία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ αντίθετα είναι θετική σε μία μείωση επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας. Εστιάζει ακόμα την προσοχή της στις ιδιωτικοποιήσεις, επιμένοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ.

17:00 Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζει: “Θα δώσω την έγκρισή μου μόνο αν η συμφωνία είναι εξονυχιστική, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και σιγουρευτώ ότι έχουμε τις κατάλληλες βάσεις για να συνεχίσουμε με την Ελλάδα".

16:31 Εντός στόχων το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο

16:11 Το 29% του συνολικού χρέους της Ελλάδας ωριμάζει ως το 2020

13:49 "Βαβέλ" η Ευρώπη πριν το Eurogroup