“Μονομαχία” Στουρνάρα – Λαφαζάνη με βαρείς χαρακτηρισμούς

Με αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι μόνο αν υπερψηφιστούν τα μέτρα η χώρα θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος μίλησε για “αδίστακτη χούντα”.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος τονίζοντας πως το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης και επεσήμανε ότι: “Η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για “θράσος” και “κατάπτυστη δήλωση” τονίζοντας: “Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια  αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες; Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό”.
 
Την πρόταση του υπουργού για την διαδικασία του κατεπείγοντος υποστήριξαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Μάλιστα βουλευτές ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν αλλά δεν τους δόθηκε με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση μεταξύ της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και αρκετών βουλευτών της ΝΔ ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης της ΔΗΜΑΡ έφυγε από την συνεδρίαση...