Όλα τα μέτρα-φωτιά του Μνημονίου 3

Μέτρα-φωτιά, περικοπές-σοκ και μεγάλες αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα λιτότητας -  μετά και τη συναίνεση και υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο (από τις 11 το πρωί) σε μία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη, για εξέταση και ψήφιση, μαζί με το μεσοπρόθεσμο.

Η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, όπως ζήτησε το ΚΚΕ.

 

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις συντάξεις

 

Μεγάλες αλλαγές φέρνει για τους συνταξιούχους το τρίτο μνημόνιο, καθώς προβλέπει περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργήσεις επιδομάτων και πλαφόν σε συγκεκριμένες συντάξεις. Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά.

- Καταργείται η άμεση συνταξιοδότηση δημοσίου υπαλλήλου, όταν αυτός απολύεται χωρίς υπαιτιότητά του.

- Οι συντάξεις μειώνονται ως εξής:

Για συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές)

από 1.000 έως 1.500 ευρώ, κατά 5% σε ολόκληρο το ποσό, το οποίο όμως δεν πρέπει να υποχωρήσει κάτω από 1.000,01 ευρώ μετά τη μείωση.

από 1.501 έως 2.000 ευρώ, κατά 10% σε ολόκληρο το ποσό, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1.425,01 ευρώ μετά τη μείωση.

από 2.000,01 ευρώ και άνω, κατά 15% σε ολόκληρο το ποσό, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1.800,01 ευρώ μετά τη μείωση.

Προσοχή ! Οι συγκεκριμένες μειώσεις επιβάλλονται επί των ποσών, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς, μετά από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης; συνταξιούχων και όποιων άλλων μειώσεων έχουν επιβληθεί.

- Καταργούνται από το νέο έτος όλα τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

- Από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου. Επιπλέον, χάνουν το επίδομα όσες έχουν και άλλα εισοδήματα άνω των 8.640 ευρώ ετησίως. Εξαιρούνται του πλαφόν και του αποκλεισμού οι ανήλικες, οι φοιτήτριες και όσες είναι ανάπηρες, με ποσοστό πάνω από 67%.

- Όσοι δικαιούνται ΕΚΑΣ, πρέπει να είναι άνω των 60 ετών. Το όριο αυτό θα αυξηθεί στα 64 έτη, από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους

 

Την αναμόρφωση του θεσμού της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο και την«εκδίωξη» από το Δημόσιο υπαλλήλων που έχουν καταδικασθεί ή διώκονται για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων αναμένεται τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες,είτε θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους. Με τον τρόπο αυτό η χώρα ταυτόχρονα ανταποκρίνεται και στη σχετική δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση της ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης αποχώρησης 15.000υπαλλήλων το 2012.

Με το νομοσχέδιο παρατείνεται κατά ένα έτος, δηλαδή από 31.12.2015 σε 31.12.2016, η προβλεπόμενη περίοδος ισχύος του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Επίσης, προβλέπεται περαιτέρω μείωση στις εγκρίσεις των προσλήψεων του έκτακτου προσωπικού για τα έτη 2013 και 2014 καθώς και περιορισμός του αριθμού των θέσεων όλων των κατηγοριών μετακλητών υπαλλήλων.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ώστε να ενισχυθεί,με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας, η κινητικότητα του προσωπικού σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση μέσα σε αυτόν.

Το μέτρο αναφέρεται σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού με μόνιμο χαρακτήρα και λαμβάνει ειδική πρόνοια, ώστε οι υπηρεσιακές μεταβολές που επιχειρούνται να μην αντίκεινται σε δεσμεύσεις που απορρέουν από ισχύουσες κάθε φορά νομοθετικές ρυθμίσεις,σχετικές με τον περιορισμό των προσλήψεων.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο θεσμός της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων αναμορφώνεται και διευρύνεται όσον αφορά τις παρεχόμενες δυνατότητες, δεδομένου ότι το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής του σχέσης σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.

Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διευρύνονται οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.
Ταυτόχρονα όμως ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας εξοπλίζεται με ευελιξία, που προσφέρει τη δυνατότητα στα αρμόδια όργανα, εκτιμώντας το συμφέρον της υπηρεσίας, να επαναφέρουν στα καθήκοντά τους ή να μετακινούν εσωτερικά τους υπαλλήλους που επανέρχονται (εξαιρούνται οι ποινικώς διωκόμενοι και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης),ακόμη και πριν αρθούν οι τυπικοί λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή της αυτοδίκαιης αργίας, όταν κριθεί αιτιολογημένα ότι, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας.

 

 

Οι ανατροπές στα εργασιακά

Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σημαντικές αλλαγές στις αποζημιώσεις απόλυσης προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν εφεξής τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Μέχρι δε τη λήξη περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα Μνημόνια ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών καθορίζεται ως εξής :

Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.

Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ο έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ο έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για την συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012.

Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, που αφορούν θέματα καταγγελίας της σύμβασης ή σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών υπαλλήλων, προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου άνω των 12 μηνών, θέτοντας ως μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 4 μήνες πριν τη λύση της σύμβασης προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η άρση των προσκομμάτων σε ότι αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να προβαίνουν σε απολύσεις σε περιπτώσεις μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:

-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.

- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.

- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.

- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.

Υπολογισμός Αποζημίωσης Απροειδοποίητης Απόλυσης Ιδιωτικού Υπαλλήλου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη

1 έτος συμπλ. έως 4 έτη: Αποζημίωση 2 μηνών

4 έτη συμπλ. έως 6 έτη: Αποζημίωση 3 μηνών

6 έτη συμπλ. έως 8 έτη: Αποζημίωση 4 μηνών

8 έτη συμπλ. έως 10 έτη: Αποζημίωση 5 μηνών

10 έτη συμπλ.: Αποζημίωση 6 μηνών

11 έτη συμπλ.: Αποζημίωση 7 μηνών

12 έτη συμπλ.: Αποζημίωση 8 μηνών

13 έτη συμπλ.: Αποζημίωση 9 μηνών

14 έτη συμπλ.: Αποζημίωση 10 μηνών

15 έτη συμπλ.: Αποζημίωση 11 μηνών

16 έτη συμπλ. και άνω: Αποζημίωση 12 μηνών

Για ιδιωτικούς υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που ήδη απασχολούνται και έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία άνω των 17 ετών,:

Για 17 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 1 μηνός αποζημίωση

Για 18 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 2 μηνών αποζημίωση

Για 19 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 3 μηνών αποζημίωση

Για 20 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 4 μηνών αποζημίωση

Για 21 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 5 μηνών αποζημίωση

Για 22 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 6 μηνών αποζημίωση

Για 23 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 7 μηνών αποζημίωση

Για 24 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 8 μηνών αποζημίωση

Για 25 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 9 μηνών αποζημίωση

Για 26 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 10 μηνών αποζημίωση

Για 27 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα: 11 μηνών αποζημίωση

Για 28 έτη προϋπηρεσίας και άνω: 12 μηνών αποζημίωση

 

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του πολυνομοσχεδίου ακολουθώντας τους συνδέσμους:

Σε Word

Σε .pdf