Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2013

Αρχίζει σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, στον οποίο περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Νοεμβρίου.

Αν και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο μαζί με το σχέδιο νόμου για τον Προϋπολογισμό 2013 τελικώς θα ψηφιστεί ως ανεξάρτητος νόμος.

Τη σημερινή συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ανοίξει με ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Γενικοί Εισηγητές στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2013 έχουν ορισθεί οι κ.κ. Αντ. Μπέζας (ΝΔ), Ευκλ. Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ), Φίλ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), Ν. Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Ηλ. Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), Ας. Ξηροτύρη (Δημοκρατική Αριστερά) και ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να τονίσει πως το περιεχόμενό του Προϋπολογισμού 2013 σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για να τεθεί τέλος στην αμφισβήτηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας και μεγάλης αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα τονίσει ότι οι εκτιμήσεις που εμπεριέχονται στον Προϋπολογισμό βασίζονται σε ένα νέο φορολογικό σύστημα, στην αναδιάρθρωση και στον περιορισμό των δομών του κράτους, στον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, στην εξάλειψη της σπατάλης, αλλά και στην εντατικοποίηση των διαδικασιών αποκρατικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών θα υπογραμμίσει ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 θα συμβάλουν στο να εισέλθει η ελληνική οικονομία το συντομότερο δυνατόν στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της εξωστρεφούς αναπτύξεως, ώστε να είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα να ανταποκριθεί με όρους ευημερίας και αξιοπρέπειας στην προσπάθεια και τις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες.