Μνημόνιο 3: Βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στις συντάξεις

Μεγάλες αλλαγές φέρνει για τους συνταξιούχους το τρίτο μνημόνιο, καθώς προβλέπει περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργήσεις επιδομάτων και πλαφόν σε συγκεκριμένες συντάξεις. Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά.

- Καταργείται η άμεση συνταξιοδότηση δημοσίου υπαλλήλου, όταν αυτός απολύεται χωρίς υπαιτιότητά του.

- Οι συντάξεις μειώνονται ως εξής:

Για συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές)

από 1.000 έως 1.500 ευρώ, κατά 5% σε ολόκληρο το ποσό, το οποίο όμως δεν πρέπει να υποχωρήσει κάτω από 1.000,01 ευρώ μετά τη μείωση.

από 1.501 έως 2.000 ευρώ, κατά 10% σε ολόκληρο το ποσό, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1.425,01 ευρώ μετά τη μείωση.

από 2.000,01 ευρώ και άνω, κατά 15% σε ολόκληρο το ποσό, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1.800,01 ευρώ μετά τη μείωση.

Προσοχή ! Οι συγκεκριμένες μειώσεις επιβάλλονται επί των ποσών, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς, μετά από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης; συνταξιούχων και όποιων άλλων μειώσεων έχουν επιβληθεί.

- Καταργούνται από το νέο έτος όλα τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

- Από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου. Επιπλέον, χάνουν το επίδομα όσες έχουν και άλλα εισοδήματα άνω των 8.640 ευρώ ετησίως. Εξαιρούνται του πλαφόν και του αποκλεισμού οι ανήλικες, οι φοιτήτριες και όσες είναι ανάπηρες, με ποσοστό πάνω από 67%.

- Όσοι δικαιούνται ΕΚΑΣ, πρέπει να είναι άνω των 60 ετών. Το όριο αυτό θα αυξηθεί στα 64 έτη, από την 1η Ιανουαρίου του 2014.