ΔΗΜΑΡ: “Παρών” στο Μνημόνιο, “ναι” στον προϋπολογισμό

Να ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος "παρών" στο πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα και "ναι" στον προϋπολογισμό, εισηγήθηκε ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε από 77 μέλη της ΚΕ, ενώ κατα τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης διατυπώθηκε πρόταση για θετική ψήφο και στις δύο ψηφοφορίες, η οποία έλαβε 26 ψήφους, ενώ 6 μέλη της ΚΕ ψήφισαν λευκό. Συνολικά ψήφισαν 109 μέλη.

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές εξ αρχής ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά παραμένει αμετακίνητη και τόνισε ότι "δεν θα υπονομεύσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ με ερασιτεχνισμούς και καλλιέργεια φρούδων ελπίδων", ενώ αντέκρουσε την άποψη η οποία θεωρεί τα εργασιακά παρεπίμπτον ζήτημα.

"Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε αφήνοντας αιχμές για τον Γιάννη Στουρνάρα.

"Αυτές οι ρυθμίσεις, που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συγκροτούν", συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, "με την υποστήριξη τμήματος των εργοδοτικών δυνάμεων της χώρας - μια επιχείρηση πολιτικής-ιδεολογικής επιβολής ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανταγωνιστικότητας και εργασιακών σχέσεων".

Τόνισε ακόμη ότι "η εξαίρεση των εργασιακών δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, εφόσον θα ψηφιζόταν το πακέτο μέτρων. Δεν θα έδειχνε ένα κράτος που λέει «δεν πληρώνω» και αθετεί τις υποχρεώσεις μου. Θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων με περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και την προοπτική τους με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τρόπο που σε αρκετά σημεία παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει διαπραγμάτευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μπροστά στους λαούς της Ευρώπης. Και εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί σύμμαχοι από όλο το πολιτικό φάσμα".

Η θέση της ΔΗΜΑΡ έναντι του προϋπολογισμού πρέπει να καθοριστεί τελικά και με πολιτικά κριτήρια, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και εξήγησε γιατί δεν αναιρεί τη επιλογή να υπάρξει κυβέρνηση για να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. "Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να τη συμψηφίσει με τη σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος", σημείωσε.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν κι αυτοί υποχωρήσεις για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Αναταραχή από την προσωρινή άρνηση Ρουπακιώτη - Μανιτάκη να υπογράψουν

Εν τω μεταξύ, αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου και εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα γραφεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκάλεσε η ολιγόωρη άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, να υπογράψει το νομοσχέδιο με το πακέτο των νέων μέτρων. Η άρνησή του υπουργού να υπογράψει το νομοσχέδιο περιέπλεξε τα πράγματα καθώς δεν μπορούσε να κατατεθεί αυτό προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς την υπογραφή του.

Τελικά μετά από συνάντηση το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης πείστηκε να βάλει την υπογραφή του στο νέο Μνημόνιο.

Μάλιστα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, που φερόταν το πρωί της Δευτέρας ότι και αυτός αρνιόταν να υπογράψει το νομοσχέδιο με τα μέτρα, τελικά το μεσημέρι το υπέγραψε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...