Συνάντηση με τον Κουβέλη στο “παρα πέντε” επιδιώκει ο Βενιζέλος

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, με στόχο να πείσει, έστω και στο παρά πέντε, τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς να κάνει πίσω για τα εργασιακά και να υπερψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των προαπαιτούμενων ενεργειών του Μνημονίου θα επιδιώξει να έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την πρόθεσή του αυτή γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος και στον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε χθες το απόγευμα στη Βουλή συνάντηση διάρκειας τριών τετάρτων, η οποία χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά καλή και εποικοδομητική.

Στο μεταξύ με εισήγηση Κουβέλη για παρών στα μέτρα και ναι στον προϋπολογισμό θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση τόσο της Κεντρικής Επιτροπής όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Χθες το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε ξανά στη θέση της ΔΗΜΑΡ να μη στηρίξει τα μέτρα, στα οποία εκτός των δημοσιονομικών περιλαμβάνουν και τις αλλαγές στα εργασιακά, όμως επέμεινε με έμφαση ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση.

Και παρότι ακόμη και εντός της Αγίου Κωνσταντίνου στελέχη εκτιμούν ότι η στάση αυτή πολύ δύσκολα θα είναι βιώσιμη για τα επόμενα βήμα της κυβέρνησης, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του κόμματος θεωρούν πως το παρών σε συνδυασμό με το ναι στον προϋπολογισμό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή.

Αλλα στελέχη ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, εκτιμούν ότι η επιλογή Κουβέλη μοιάζει με άσκηση ακροβασίας και δεν κρύβουν τις αμφιβολίες τους ότι θα θεωρηθεί α λα καρτ στήριξη.

Βουλευτές όπως ο Βασίλης Οικονόμου μάλιστα επιμένουν ότι θα στηρίξουν μεν για λόγους αρχής την εισήγηση του προέδρου, όμως τονίζουν ότι για λόγους κυβερνητικής συνοχής το κόμμα θα έπρεπε να στηρίξει και τα μέτρα.

Στο ίδιο κλίμα είναι και στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, που έχει υπογραμμίσει ότι “δεν μπορείς να πας ως ολίγον έγκυος” με τέτοιου τύπου επιλογές και κάποια στιγμή θα υπάρξει θέμα συνοχής.

Βουλευτές οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης αλλά θα ακολουθήσουν την γραμμή Κουβέλη είναι ακόμα ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Γ. Κυρίτσης.