«Έξι βουλευτές ανταλλάσσουν την ψήφο τους έναντι πολιτικών ωφελημάτων» – Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

«Έξι βουλευτές ανταλλάσσουν την ψήφο τους έναντι πολιτικών ωφελημάτων» – Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης καλούνται να πείσουν με τα επιχειρήματα τους

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Βουλή λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο καλούνται να προβάλουν ο καθένας τα επιχειρήματα του.

Η συζήτηση στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη με τους βουλευτές των κομμάτων να σηκώνουν τους τόνους από νωρίς το πρωί κάτι το οποίο συνέβη και κατά την χθεσινή συζήτηση.

Η εμπιστοσύνη που όπως φαίνεται παίρνει απόψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε ανωμαλία τη λειτουργία του κοινοβουλίου, ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

«Θέλω να σημειώσω και προσέξτε το καλά, ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές σήμερα που μιλάμε. Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αυτή είναι η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία θα αντανακλάται σε όλες τις επιτροπές της Βουλής, πράγμα το οποίο περίτρανα αποδεικνύει την ανωμαλία που θα υπάρξει στο εξής στη λειτουργία του κοινοβουλίου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε και καθιστά το αίτημά μας για εκλογές ακόμη πιο επιτακτικό», είπε η κ. Μπακογιάννη η οποία μιλώντας λίγο μετά με δημοσιογράφους επισήμανε ότι ανακύπτει ζήτημα με την πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής καθώς εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δύναμη που έχει σήμερα, διαθέτει 145 βουλευτές.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές αλλά ποτέ μέχρι σήμερα, στη μεταπολίτευση τουλάχιστον δεν κρατήθηκε μια κυβέρνηση στην εξουσία με βουλευτές double face. Ποτέ μέχρι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν εκλήθησαν μεμονωμένοι βουλευτές να κρατήσουν μια κυβέρνηση στην εξουσία η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, η οποία ακολουθεί μια πολιτική που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Μια κυβέρνηση η οποία γατζώνεται στην εξουσία μόνο και μόνο για να μπορεί να έχει τα οφέλη αυτής. Στη δημοκρατία όμως, έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές θα έρθουν, θα έρθουν γρήγορα και την απάντηση θα τη δώσει ο λαός».

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης υπογράμμισε ότι μπορεί απόψε η κυβέρνηση να πάρει την εμπιστοσύνη, «χάρη σε έξι βουλευτές που ανταλλάσσουν την ψήφο τους έναντι πολιτικών ωφελημάτων» αλλά «δεν έχει ούτε την πολιτική ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Οι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκλέχτηκαν από τον λαό, με ακριβώς τις αντίθετες θέσεις. Δεν αμφιβάλλετε πως εξελέγη με τη ΝΔ η κ. Παπακώστα όταν σας αποκαλούσε αποκορύφωμα λαϊκισμού. Δεν δικαιούται λοιπόν, με βάση τη δημοκρατική ευαισθησία να πάρει τις ψήφους των νεοδημοκρατών και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αντίπαλο κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Δανέλλη, ο οποίος καταλήγει σε ένα χώρο βέβαια από τον οποίο ξεκίνησε, αφού πέρασε από διάφορα κόμματα αλλά είναι βέβαιο ότι όταν εξελέγη με το Ποτάμι, εξελέγη ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και όχι της συμπολίτευσης. Και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε την ομιλία του με δύο παρατηρήσεις «επί προσωπικού». «Χθες ο κ. Τσίπρας κουνώντας το δάχτυλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε, με την Κουτσογιώργειο λογική, ότι δεν δικαιούται να ομιλεί περί αποστασίας, λόγω οικογενειακής κληρονομιάς. Αντιπαρέρχομαι τη γνωστή φασιστική λογική της οικογενειακής ευθύνης, για να απαντήσω εγώ στον πρωθυπουργό, διότι ο Κυριάκος ήταν αγέννητος εκείνη την εποχή, που έχω μερίδιο της οικογενειακής ευθύνης. Είμαι περήφανη για τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα μου, από την κατοχή μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Εύχομαι το ίδιο να μπορεί να πει και ο κ. Τσίπρας για τον δικό του πατέρα», είπε η Ντόρα Μπακογιάνη.

Ταυτόχρονα σχολίασε και τα υπονοούμενα του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σε βάρος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. «Αναφορικά με τα υπονοούμενα του κ. Καμμένου σε σχέση με την τρομοκρατία εναντίον του προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση, δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας βουλευτής μέσα σε αυτή την αίθουσα που να μην γνωρίζει το διαχρονικό αγώνα μου εναντίον της τρομοκρατίας, καθώς και την άποψή μου για τις βόλτες του κ. Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, τις ιδανικές συνθήκες κράτησής του σε φυλακές πολυτελείας κ.ο.κ. Όμως ουδέποτε επέτρεψα στον εαυτό μου, στις ατελείωτες δηλώσεις που έχω κάνει για το θέμα, να αφήσω έστω και το ελάχιστο υπονοούμενο για τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Και αυτό παρότι ως γνωστόν, ο Νίκος Βούτσης είναι ένας από τους σκληρότερους ιδεολογικούς αντιπάλους της παράταξής μας. Στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες. Το ήθος και το ύφος των πολιτικών χαρακτηρίζει τους ίδιους αλλά και τα κόμματα που υπηρετούν. Να τον χαίρεστε τον κ. Καμμένο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Να τον χαίρεστε τον «αναντικατάστατο» υπουργό 'Αμυνας, όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας. Να χαίρεστε τον κυβερνητικό σας εταίρο με τον οποίο είχατε λαμπρή, ειλικρινή σχέση. Να χαίρεστε εκείνον, ο οποίος για να τονώσει το εγώ του, σήκωσε δύο mirage, υποθέτω για να δείξει το πόσο κλαίει η πολεμική αεροπορία για την αποχώρησή του, χωρίς να υπολογίζει πόσες χιλιάδες ευρώ κόστισαν αυτές οι πτήσεις στον ήδη ισχνό προϋπολογισμό του υπουργείου 'Αμυνας», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Για πολιτικά ρετάλια έκανε λόγο ο Ευγάγγελος Βενιζέλος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία από πολιτικά ρετάλια, με φαινόμενα θεσμικής παρακμής και συνταγματικής καταστρατήγησης.

«Το Σύνταγμα γίνεται ένα χαρτί χωρίς κανονιστικό και αξιακό περιεχόμενο. Τα φαινόμενα της μεγαλύτερης συνταγματικής καταστρατήγησης και της ακραίας θεσμικής παρακμής που ζούμε είναι ένα στάδιο μετά τη θεσμική εκτροπή που ζήσαμε κυρίως στο χώρο της δικαιοσύνης. Αυτά τα φαινόμενα θεσμικής παρακμής καταλήγουν σε μια τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πολιτικών ρεταλιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν το 2019», ανέφερε ενώ μίλησε για πολιτική αυθάδεια του πρωθυπουργού να παρομοιάζει, όπως είπε, το σημερινό πολιτικό τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με το σχηματισμό της κυβέρνησης ευρύτατης συναίνεσης του Λουκά Παπαδήμα το 2012.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης με τον πιο ακραίο τρόπο, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουν βουλευτές άλλων κομμάτων που διαφωνούν και τόνισε ότι όποιος ψηφίζει σήμερα υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης ψηφίζει και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος και στους ΑΝΕΛ, τους οποίους χαρακτήρισε «πτυσσόμενο κόμμα που διατηρείται κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, χωρίς να διαγράφονται βουλευτές που είναι υπέρ της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΔΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των Λόρδων».

Μίλησε επίσης για πλαστό δίλημμα που κατασκευάστηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι το ονοματολογικό δεν είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι πρωτεύον για την εθνική κυριαρχία της χώρας όσο τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

«Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε την τέλεια συμφωνία αν υπήρχε συναίνεση σε σχέση όχι μόνο με το όνομα, αλλά και τη γλώσσα και την ταυτοτική διάταξη και αυτό αποδεικνύουν οι εξελίξεις», πρόσθεσε.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γιατί, όπως είπε, η παραμονή αυτής της κυβέρνησης σπαταλά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο της χώρας.

Χρυσοβελώνη: «Η ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους άποψή μου είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της»

«Η ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους προσωπική μου άποψη είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τέλους τη θητεία της γιατί το αξίζει αλλά και για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι «δεν μπορούμε τώρα να αποστατήσουμε ούτε να παραιτηθούμε».

«Όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και καθένας από εμάς, οφείλουμε να πάρουμε θέση με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε», επισήμανε η κ. Χρυσοβελώνη, ενώ κάλεσε τους ΑΝΕΛ να στηρίξουν τη σημερινή κυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον της χώρας μέχρι τέλους της διαδρομής της χωρίς, όπως είπε, κόκκινες γραμμές σε κορυφαίες στιγμές, όπως έκαναν το καλοκαίρι του 2015 ψηφίζοντας μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ μνημόνια.

«Με μεγάλο κόστος και πολλά λάθη που έγιναν και από τους ΑΝΕΛ δεν κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους μας. Κατορθώσαμε, όμως, και ολοκληρώσαμε το πρώτο σκέλος τους, πετυχαίνοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αγωνιστήκαμε για αυτό και τώρα προχωράμε στην αποκατάσταση των ανισοτήτων, των αδικιών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του ρόλου της Ελλάδας» τόνισε και πρόσθεσε: «Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε τώρα να αποστατήσουμε ή να παραιτηθούμε. Τώρα ευθύνη μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά για να φτάσουμε μέχρι τέλους της διαδρομής. Δημόσια είχα πει ότι όσοι στελεχώνουν μια κυβέρνηση δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι βαλίτσες να τις αποσύρουν, δεν είναι ομάδες νεαρών οπαδών που αποχωρούν από έναν αγώνα γιατί δεν τους άρεσε ένα σύνθημα, ούτε συνεταιριστές στο ΔΣ μιας εταιρίας που πωλούν τις μετοχές τους. Είναι μια θεσμική υπόθεση, πρέπει κανείς να τη διεκπεραιώσει μέχρι το τέλος, και στα εύκολα και στα δύσκολα να τη στηρίζει».

Δραγασάκης: «Eίμαστε στην απαρχή αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με στόχο προοδευτική πλειοψηφία»

Ζούμε μια δεύτερη φάση ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ανέφερε μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης που κατηγόρησε για υποκρισία της ΝΔ.

«To αίτημα για παροχή εμπιστοσύνης υπερβαίνει τις ανάγκες μιας κοινοβουλευτικής αριθμητικής, έχει ένα πολιτικό βάθος και αφορά όχι μόνο το παρόν αυτής της κυβέρνησης αλλά την προοπτική της", είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, με στόχο την παράταση της ζωής της κυβέρνησης για κάποιους μήνες, αλλά είναι η απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, μια ευρεία συμπαράταξη που θα οργανώσει το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

«Η συντηρητική αντιπολίτευση το καταλαβαίνει αυτό. Το αντιλαμβάνεται και το φοβάται. Και γι΄αυτό αντιπαλεύει αυτή την προοπτική με χυδαιολογίες για συναλλαγές, για παζάρια, μιλάει για πολιτικά ρετάλια, μιλάει για γυρολόγους της πολιτικής και κυβερνήσεις κουρελού, με τα οποία ανταγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απευθύνεται στα πιο απολίτικα στρώματα της κοινωνίας, προσπαθεί να καλλιεργήσει μίσος και φανατισμό, διότι δεν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική και πολιτική δυναμική η οποία διαμορφώνεται στη χώρα.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια 16 βουλευτές άλλαξαν Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυρίως έφυγαν από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Όσοι δεν έμειναν ανεξάρτητοι πήγαω στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ. 'Αρα όλος αυτός ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής για τον οποίο μίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, στρέφεται και στο δικό του κόμμα. Διότι είναι αυταπάτη να πιστέψει κανείς, ότι ο ελληνικός λαός θα πιστέψει πως η πολιτική είναι ένα βρώμικο παιχνίδι μόνο από τη μια πλευρά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παρατήρησε πως, αν δεν αλλάξει στάση η αξιωματική αντιπολίτευση, «όποιος φεύγει από ένα κόμμα για να πάει στη ΝΔ, αυτό θα λέγεται συνεργασία, διεύρυνση. Όποιος προσχωρεί ή συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγεται συναλλαγή».

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα βγει πολιτικά πιο ενισχυμένη, πιο ομοιογενής από τη διαδικασία αυτή». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί, «διότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι υπέρ της Συμφωνίας και τελικά αυτή η πλειοψηφία θα εκφραστεί».

Παράλληλα, είπε ότι, αν δεν υπάρξουν αρνητικοί εξωτερικοί παράγοντες, η χώρα θα μπορεί να βγει την κατάλληλη στιγμή στις αγορές, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. «Αφενός με τα κοινωνικά μέτρα και αφετέρου με την έξοδο στις αγορές, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δυνατότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής να απαντούν σε κοινωνικές ανάγκες και να επιλύουν προβλήματα και θα ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Δραγασάκης ο οποίος με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για την ελληνική οικονομία, αδικεί τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Έχουμε μπει σε φάση ανάκαμψης, δημιουργούνται 360.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία 3 χρόνια. Πέρυσι άνοιξαν 14.700 περισσότερες νέες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. Αυξάνονται με ισχυρό ρυθμό οι εξαγωγές. Αρχίζει να ανακάμπτει το λιανικό εμπόριο και η οικοδομή» είπε ο κ. Δραγασάκης ότι μόλις χθες ενημερώθηκε (σ.σ. ακόμη δεν έχουν εκδοθεί επίσημα στοιχεία) ότι το Δεκέμβριο εισέρρευσαν καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες πάνω από 4 δισ. ευρώ και το 2018 θα κλείσει με αύξηση καταθέσεων κοντά στα 10 δισ. Την ίδια στιγμή στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ξένοι επενδυτές έχουν μια σταθερά αυξανόμενη παρουσία.

Φίλης: Θα διαψευστούν όσοι ονειρεύονται κατάρρευση της κυβέρνησης

«Θα διαψευστούν όσοι ονειρεύονταν κυβερνητική κατάρρευση και σήμερα και μεθαύριο στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αποδεικνύει τις πολιτικές διεργασίες, που δεν είναι αδιαφανείς, ούτε σαν τα πολιτικά μαγειρεία του παρελθόντος. Οι πολιτικές διαφοροποιήσεις γίνονται στη βάση αρχών και εξυπηρέτησης του υπέρτερου εθνικού συμφέροντος και της πολιτικής σταθερότητας», επεσήμανε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «H ψήφος εμπιστοσύνης, με αφορμή την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία της αριστερής διακυβέρνησης, μία τομή μέσα στη συνέχεια, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και την αναγκαστική, λόγω των συσχετισμών, συγκατοίκηση με ένα μικρό δεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι, ξαφνιάστηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, «με μεγαλύτερη διακριτικότητα από ό,τι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχοποίησε έναν έντιμο και δημοκράτη βουλευτή, τον Σπύρο Δανέλλη, διότι διέπραξε το λάθος να επιμένει με σταθερότητα στην άποψή του».

Ακόμα ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «μείζον θέμα πολιτικής τάξης και ηθικής», που δημιουργήθηκε από την επίθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο υπουργό 'Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Όταν ταυτίζεις έναν αξιωματικό επειδή έγινε υπουργός, με έναν πραξικοπηματία, τι μήνυμα στέλνεις στην κοινή γνώμη και στο στράτευμα; Ότι κάθε αξιωματικός είναι επίδοξος πραξικοπηματίας; Τέτοιοι πολιτικοί χειρισμοί ενισχύουν τη δημοκρατία;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίθεση εξαπέλυσε και στο ΚΙΝΑΛ το οποίο κατηγόρησε ότι «συμπεριφέρεται ως κλάκα θορυβοποιών».

«'Αραγε αυτό απέμεινε από ένα μεγάλο ιστορικό ρεύμα, το ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε, με τα θετικά και τα αρνητικά του, την πορεία της δημοκρατικής Μεταπολίτευσης; Και έτσι θα ξεπεράσει το ΚΙΝΑΛ το υπαρξιακό του αδιέξοδο; Λοξοκοιτώντας προς τη Δεξιά;» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Μανωλάκου: Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση

Για «παζάρι που βολεύει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ να "το παίζει κεντροαριστερός", όσο και το ακροδεξιό ΑΝΕΛ ότι αντιστέκεται στην αντιλαϊκή σκληρή πολιτική στη οποία, ωστόσο, έβαλε πλάτη όλη την τετραετία» έκανε λόγο στη ομιλία της στη Βουλή, η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα πως το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση και καλεί να την καταψηφίσει ο ίδιος ο λαός.

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι η επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτών και του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, όπως και η καταστολή παλαιότερα κατά συγκέντρωσης συνταξιούχων, «δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της με αυταρχισμό και άγρια καταστολή».

Αναφέρθηκε στις περικοπές, όπως είπε, της κυβέρνησης σε βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλισμένων καθώς «η κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 65 εκατ. ευρώ και σε πολλά όπως το Αντικαρκινικό Μεταξά έχει μόνο το 50% του προσωπικού και πολλοί εργαζόμενοι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε την άδεια που δικαιούνται».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «κοροϊδεύει με τον οικογενειακό γιατρό, αφού από τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας έχουν συγκροτηθεί μόνο οι 109».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «παραμυθιάζει» τον λαό για ανάπτυξη και επικαλούμενη στοιχεία από το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «έχουμε επενδύσεις, σύγχρονο εξοπλισμό, μεγάλη αύξηση κερδών ομίλων, κλάδους με έντονη εξωστρέφεια και την ίδια στιγμή επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στις γειτονιές του Πειραιά».