Απόψε τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Απόψε τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή – Σε ποιους υπολογίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Απόψε τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά από το «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που είναι απαραίτητες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πογκρόμ εκβιασμών-όπως είπε χαρακτηριστικά- σε βάρος βουλευτών.

«Διαφωνώ με την αποχώρηση Καμμένου αλλά την σέβομαι»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου λέγοντας πως σέβεται την επιλογή του αν και διαφωνεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε ότι όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παράλληλα στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για «κυβέρνηση - κουρελού» και «πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή» ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.

«Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από παζάρια μεταγραφής», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Για «παζάρια των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» έκανε λόγο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα. Παρατήρησε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα.«Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης. ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα»., ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή»

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, ξεκαθάρισε πώς σχετικά με τη διαδικασία για κύρωσης της Συμφωνίας «δεν υπάρχει κανένα άγχος για αυτό το θέμα, δεν υπάρχει καμία διάθεση να προκαταλάβει κανείς κάτι ή να το περιορίσει» ωστόσο τόνισε ότι: «Η Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται 151 ψήφους που όπως όλα δείχνουν θα αποσπάσει οριακά χάρη στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Κώστα Ζουράρι, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Σπύρο Δανέλλη, Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Κατερίνα Παπακώστα.  Μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή απόψε ξεκινά η νέα μάχη για τους 151 που χρειάζονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή.