Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε διαρκή άνοδο τις τιμές των ακινήτων

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε διαρκή άνοδο τις τιμές των ακινήτων

Η αξία των ακινήτων αυξήθηκε κατά 3,7% στην Αθήνα το γ΄ τρίμηνο του 2018 και κατά 2,5% στο σύνολο των αστικών περιοχών

Η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων συνέχισε να σημειώνει άνοδο το γ΄ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, με την ανάκαμψη να επιταχύνεται σε σύγκριση με την ήδη αναθεωρημένη ανοδική αύξηση κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο και κατά 1,2% το β΄ τρίμηνο του 2018.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 3,7% στην Αθήνα, 1,9% στη Θεσσαλονίκη, 1,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ΄ τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 2,5% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2017.

Μισθώσεις Airbnb και Golden Visa δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων

Στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές της Ελλάδας, αναφέρεται σε δημοσίευμά του και το Reuters, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισημαίνει, ότι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ακόμη, ότι τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη (80%) έναντι ενός μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 70%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στεγαστικών Δανείων.

Όπως τονίζει δε, οι πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών, όπως η Airbnb, αλλά και το πρόγραμμα των Golden Visa, όπου υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ για να αποκτήσουν άδεια διαμονής, υποχρεούνται να αγοράσουν ακίνητο, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. «Η τάση που διαφάνηκε από την αρχή του έτους ενδυναμώθηκε περαιτέρω και αντανακλά βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», σχολίασε στο Reyters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας. «Η Airbnb οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων και δημιούργησε θετικές προοπτικές για την αγορά των ακινήτων αλλά και αισιοδοξία για συνέχιση της ανοδικής τάσης, κυρίως στην Αθήνα», υπογράμμισε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας βελτιώθηκαν μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ύψους 86 δισ. ευρώ πριν από 3 χρόνια. Η οικονομία της χώρας σημείωσε άνοδο για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας της μείωσης των επενδυτικών δαπανών.

Είχε προηγηθεί η ετήσια έκθεση της PriceWaterhouseCoopers και του Urban Land Institute, για τις τάσεις και τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη για το 2019, στην οποία γίνεται λόγος για «αθηναϊκή αναγέννηση». Στην φετινή κατάταξη η Αθήνα εκτοξεύτηκε κατά 15 θέσεις στη λίστα των επενδυτικών προορισμών για την αγορά ακινήτων, φθάνοντας στην 14η θέση. Τα πορίσματα της έρευνας κάνουν λόγο για «αξιοπρόσεκτη επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων της Αθήνας» και οι εκατοντάδες επενδυτές και στελέχη της αγοράς αξιολογούν με 3,92 (με «άριστα» το 5) τις προοπτικές των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων πρωτεύουσα.

Αύξηση 8,3% στην έκδοση οικοδομικών αδειών τον τελευταίο χρόνο

Η «αναγέννηση» της αγοράς ακινήτων αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 12,6% τον Αύγουστο του 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και κατά 8,3% το 12μηνο Σεπτέμβριος 2017-Αύγουστος 2018 σε σύγκριση με το 12μηνο Σεπτέμβριος 2016-Αύγουστος 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2018 εκδόθηκαν στο σύνολο της χώρας 1.000 νέες οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 239.100 m2 επιφάνειας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 23,6% στην επιφάνεια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2017- Αυγούστου 2018 εκδόθηκαν 14.570 νέες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας, που αντιστοιχούν σε 3.065.900 m2 επιφάνειας, εμφανίζοντας αύξηση κατά 8,3% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών και κατά 16,7% στην επιφάνεια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2016-Αυγούστου 2017.