Εκτοξεύτηκε η Αθήνα στη λίστα των προορισμών των επενδυτών της αγοράς ακινήτων

Εκτοξεύτηκε η Αθήνα στη λίστα των προορισμών των επενδυτών της αγοράς ακινήτων

Ποια συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων «στοχεύουν» οι επενδυτές

Για «αθηναϊκή αναγέννηση» κάνει λόγο η ετήσια έκθεση της PriceWaterhouseCoopers και του Urban Land Institute, για τις τάσεις και τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη για το 2019. Στην φετινή κατάταξη η Αθήνα εκτοξεύτηκε κατά 15 θέσεις στη λίστα των επενδυτικών προορισμών για την αγορά ακινήτων, φτάνοντας στην 14η θέση.

Τα πορίσματα της έρευνας κάνουν λόγο για «αξιοπρόσεκτη επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων της Αθήνας», και οι εκατοντάδες επενδυτές και στελέχη της αγοράς 3,92 (με «άριστα» το 5) στις προοπτικές των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων πρωτεύουσα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο σύνολο της αγοράς ακινήτων (δηλαδή σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων) φέρνει και αύξηση στις τιμές αγοράς αλλά και ενοικίασης, όπως είναι αναμενόμενο.

Η κατηγορία εκείνη που εμφανίζει τις πιο δυνατές προοπτικές είναι τα γραφεία και οι επαγγελματικοί χώροι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ίδια στοιχεία, το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στο κόστος ενοικίου πολύ καλών γραφείων σε τοποθεσίες α’ κλάσης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται πως κεντρίζουν ιδιαίτερα και τα εμπορικά κέντρα. Όπως λέει ένας εκ των επενδυτών που συμμετείχε στην ετήσια έρευνα, η Αθήνα είναι μια από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπου «αναπτύσσουμε και επεκτείνουμε τα εμπορικά κέντρα», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι τα συγκεκριμένα είδη αγοράς έχουν ξεπεράσει την κρίση.

Επιπλέον σημειώνεται ότι το ευρώ (ή «σκληρό νόμισμα» όπως αναγράφεται στην έκθεση) είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Στην πρώτη πεντάδα των επενδυτικών προορισμών στο real estate είναι

 • Λισαβόνα
 • Βερολίνο
 • Δουβλίνο
 • Μαδρίτη
 • Φρανκφούρτη

Ενδεικτικό, πάντως, είναι και το ενδιαφέρον για τις τουριστικές επενδύσεις στη χώρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Κρήτης που βγήκε πρόσφατα σε πλειστηριασμό και «πέτυχε» προσφορά αγοράς κατά 5,1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την τιμή εκκίνησης.

2
σχόλια
 1. avatar ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΙΔΑ

  ΜΠΑΧΑΛΟ...................ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ/.................

 2. avatar ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΙΔΑ

  ΜΠΑΧΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...