Χωρίς συμφωνία για συντάξεις και ασφαλιστικό φεύγουν οι θεσμοί

Χωρίς συμφωνία για συντάξεις και ασφαλιστικό φεύγουν οι θεσμοί

«Πρώιμη η φημολογία - είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά» αναφέρει το Reuters

Χωρίς να βρεθεί λύση στο καυτό για την κυβέρνηση θέμα των συντάξεων ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Κλιμάκια των θεσμών έμειναν στην Αθήνα για 5 ημέρες και αποχώρησαν σήμερα, χαρακτηρίζοντας βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλούν πλέον για ακύρωση του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία θεσμών - κυβέρνησης.

Πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Κατά την ίδια πηγή, «είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά».

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα και η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε την είδηση για συμφωνία κατάργησης του μέτρου μειώσεων των συντάξεων. που μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ερωτηθείς σήμερα σχετικά με διαρροή, επανέλαβε την φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως "pacta sunt servanda" (δηλαδή, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

«Η θέση μας είναι σαφής: ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», είπε ο εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν αναφερόταν στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.