Επιχείρηση εξαφάνισης της περικοπής των συντάξεων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επιχείρηση εξαφάνισης της περικοπής των συντάξεων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Αγώνας δρόμου 15 ημερών από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεση απάντηση από τους δανειστές

Στο δρόμο προς τις κάλπες το καυτό θέμα των συντάξεων αποτελεί  για την κυβέρνηση ζήτημα «ζωής και θανάτου». Για το λόγο αυτό επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου επιδιώκοντας να εξαφανίσει το ψαλίδι στις συντάξεις από τις σελίδες του προϋπολογισμού του 2019.  Πιέζοντας για μια άμεση απάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέφερε ξανά χθες το  θέμα στις συζητήσεις  παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των συναντήσεων των δανειστών   οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η κυβέρνηση, η οποία  έχει επενδύσει πολιτικά στη μη εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2019 θέλει να πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν, ει δυνατόν μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να προλάβει να μην ενσωματώσει την περικοπή των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Αυτός είναι ο νέος στόχος, για την επίτευξη του οποίου πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις και σε ανώτερο επίπεδο. Για την ώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχοντας καλύψει πάνω από το μισό αυτής της διαδρομής, μολονότι οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν προϋπολογισμό, ακολουθώντας το πνεύμα των περικοπών που επικρατεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022).

Οι θεσμοί από την πλευρά τους συνεχίζουν να σκανάρουν τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, κάνοντας συνεχείς προβολές με βάση τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, την πορεία της ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και τα περιθώρια για αντίμετρα που εμφανίζονται χωρίς τη μείωση των συντάξεων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα που θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός το 2019 θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ έναντι 878 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα σταλεί στις 15 Οκτωβρίου στην ευρωζώνη, διαδικασία που θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα υπάρξει επίσημη απόφαση για τις συντάξεις. Σήμερα, Παρασκευή, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν τις τελευταίες συζητήσεις.  Πριν ανέβουν οι επικεφαλής των θεσμών στο αεροπλάνο θα έχουν φροντίσει να στείλουν το μήνυμά τους.

2
σχόλια
  1. avatar ΔΣΕ

    Η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για να μη μειωθούν οι συντάξεις.
    https://www.youtube[...]M

  2. avatar Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου

    «Αν δεν καταργηθεί ο νόμος που έφτιαξαν, έφεραν και εφαρμόζουν, δεν θα αλλάξει τίποτα, οι συντάξεις θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο»
    https://www.youtube.[...]4

Παρακαλούμε περιμένετε ...