Πρόγραμμα Σταθερότητας: Μικρότερη η ανάπτυξη για φέτος

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Μικρότερη η ανάπτυξη για φέτος

Στο 3,5% - 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ που θα τρέξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Στο 3,5% - 3,8% χαμηλώνει ο πήχης για την ανάκαμψη το 2021 με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αποστέλλεται έως τη  Μ. Παρασκευή ενώ αύριο Μ. Τρίτη φθάνει στους θεσμούς και το τελικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις.

Η αύξηση του λογαριασμού των φετινών μέτρων στήριξης που εκτινάσσεται πάνω από τα 14 δισ. ευρώ, βαθαίνει το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 στο 7,2% του ΑΕΠ. Όμως και σε αυτή την πρόβλεψη υπάρχει αστερίσκος στην περίπτωση που τα κυβερνητικά μέτρα, έστω και στοχευμένα, πάρουν παράταση μέχρι το φθινόπωρο που αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για να  κρατηθεί κάτω από το 20% φέτος η ανεργία.

Σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να συγκλίνει με την άποψη των θεσμών. Με το παρατεταμένο lockdown και χιλιάδες επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά ο αρχικός στόχος για ανάκαμψη 4,8% φέτος  χάθηκε οριστικά  και πλέον οι ταχύτητες στο ΑΕΠ θα είναι πολύ χαμηλότερες. Έτσι η εκτίμηση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για ανάκαμψη 3,8% υιοθετείται και από την ελληνική πλευρά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024 που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες αλλά και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που θα ακολουθήσει μετά από ένα μήνα.

Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αξιοποίηση των φετινών προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η οποιαδήποτε αποτυχία θα πλήξει την ανάπτυξη, που εκτιμάται ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα υποχωρήσει στην περιοχή του 3,4% - 3,5%  ή ακόμη και στο 3% με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κάνει άλματα στο δεύτερο μισό του έτους πιάνοντας ταχύτητες  πάνω από 5%  προκειμένου να κλείσει η χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ κοντά στο 2,5%, που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Βαρόμετρο θα αποτελέσει ο τουρισμός καθώς η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ φθάνει στο 30%. Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 50%-60% του 2019, δηλαδή στα επίπεδα των 9-10 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι. Υπάρχει όμως και το δυσμενές σύμφωνα με το οποίο οι εισπράξεις θα περιοριστούν στο 40% (7- 8 δισ. ευρώ) και οι απώλειες σε σχέση με το 2019  θα ξεπεράσουν τα 10 δις. ευρώ, «κόβοντας» 1,5% από τη πίτα της ανάπτυξης.