Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Κριμαίας

Σε ρωσικά χέρια βρίσκεται στην ουσία και ατύπως η πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, ο εναέριος χώρος της οποίας έχει κλείσει από αργά το απόγευμα το βράδυ της Παρασκευής.

Στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν πάνω από την πόλη ενώ περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη από τα ρωσικά σύνορα στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.  

Επίσης, οπλισμένοι Ρώσοι ναύτες εγκατέλειψαν το ρωσικό έδαφος της βάσης τους και κατέλαβαν μια ουκρανική βάση συνοριοφυλακής στη Μπαλακλάβα, στην περιοχή της Κριμαίας.

Το Ρωσικό ΥΠΕΞΚ κάνει λόγο για κινήσεις που σκοπεύουν "στην προστασία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας" - της ναυτικής της βάσης στη Συμφερόπολη - και του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας, που αποτελεί σχεδόν το 60%. 

Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και δρα σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχε συνάψει με τον Γιανούκοβιτς, τον οποίο υποστηρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. " Οι ρωσικές κινήσεις γίνονται σε πλήρη συμφωνία με τη ρωσο-ουκρανική συμφωνία για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του.  
Στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αρνήθηκε αίτημα της νέα κυβέρνησης για διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με τα γεγονότα στην Κριμαία, για τον ίδιο λόγο. 

Νωρίτερα, ο Γιανούκοβιτς είχε ζητήσει την επέμβαση της Ρωσίας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας, ρίχνοντας το φταίξιμο για τα επεισόδια σε ακροδεξιά στοιχεία.

"Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός", σημείωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, στην συνένετυξη Τύπου που παραχώρησε από τα προάστια της Μόσχας.  

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προσωρινού πρόεδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος κάλεσε απόψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία". 

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του, με σκοπό "να προκαλέσει συγκρούσεις και κατόπιν να προσαρτήσουν τα εδάφη" και παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. 

Νωρίτερα η Λιθουανία, η οποία ασκεί αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε πως θα ζητήσει απόψε την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για την κρίση στην Κριμαία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκέβιτσους, "αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μοιάζει με μια στρατιωτική επέμβαση και κατοχή της περιοχής". 

Διαβάστε εδώ όλα τα δραματικά γεγονότα της ημέρας που οδήγησαν στην αποψινή εισβολή, από την κατάληψη του αεροδρομίου από ενόπλους με στρατιωτικές σχολές χωρίς διακριτικά, τους οποίους η Ουκρανία χαρακτήρισε ως Ρώσους στρατιώτες- μέχρι την απροκάλυπτη επέμβαση της Μόσχας.