Κριμαία: Απόσχιση ορατή στον ορίζοντα και επί γης… στα όπλα

Ο νόμος των όπλων είναι για την ώρα ο μοναδικός εν ισχύ στην Κριμαία της Ουκρανίας που βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή. Μετά την ανακοίνωση της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, η Κριμαία έγινε θύλακας της αντίστασης κατά της νέας ηγεσίας και του φιλορωσισμού που είναι έντονος σε πολλές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Το κύριο αεροδρόμιο της Κριμαίας, αυτό της πρωτεύουσας Συμφερούπολης ελέγχεται πλέον από μια ομάδα περίπου 50 ένοπλων ανδρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δεν έφεραν κάποιο συγκεκριμένο έμβλημα, έφτασαν με τρία φορτηγά στο αεροδρόμιο και το κατέλαβαν. Υπάρχουν πάντως και πληροφορίες του Interfax που αναφέρουν ότι κάποια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο (χωρίς να διευκρινίζει εάν είναι αυτοί που το κατέλαβαν) έφερε το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού.

Την ίδια στιγμή, Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη "μαχητών".

Από την πλευρά του,  ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έδωσε στην κυβέρνηση του εντολή να εξεταστεί με ταχύτατες διαδικασίες η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Κριμαίας.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος, ζήτησε από την κυβέρνηση του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, το ΔΝΤ αλλά και τους G8 σχετικά με τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. 

Στην Κριμαία έχει προκηρυχθεί και δημοψήφισμα ώστε οι πολίτες της περιοχής να αποφασίσουν την παραμονή ή την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία. Το δημοψήφισμα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Μαΐου.

Χθες Πέμπτη πάντως, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως μπαίνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αίτηση στήριξης που αγγίζει τα 15 δισ. δολάρια. Σε μια ρητορική, γνωστή στον ευρωπαϊκό Νότο, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να πάρουμε αντιλαϊκά μέτρα".

Ο εκδιωχθείς πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πάντως εξακολουθεί να καταζητείται ενώ τον βαρύνουν κατηγορίες για δολοφονίες πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο έκπτωτος πρόεδρος παραθερίζει σε θέρετρο της Ρωσίας, ωστόσο δεν υπάρχουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το πού. Ο Γιανουκόβιτς πάντως δηλώνει "πρόεδρος της χώρας" και η Ρωσία του έχει εγγυηθεί την ασφάλεια του.  

Πάντως το Κίεβο ανακοίνωσε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στη Ρωσία, θα ζητήσει την έκδοση του από το Κρεμλίνο. (τελευταία ενημέρωση 13.52)