Ουκρανία: Δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της Κριμαίας

Με ταχύτατες διαδικασίες η Βουλή της Κριμαίας ανακοίνωσε πως το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ρωσίας) θα γίνει δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της περιοχής από την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Russia Today. (τελευταία ενημέρωση 14.23)

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ανήσυχη τα γεγονότα στην Κριμαία, με την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές. Στο κοινοβούλιο (Ανώτατο Σοβιέτ) της περιοχής έχουν υψωθεί ρωσικές σημαίες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το πρωί: Ουκρανία: Θέατρο εμφύλιων συγκρούσεων και πάλι η Κριμαία

Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού ζητούν ακόμη και απόσχιση από την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο μπορεί να πυροδοτήσει ντόμινο αποσχιστικών κινημάτων ειδικά στις ανατολικές περιοχές που έχουν πολλούς ρωσόφωνους πληθυσμούς αλλά και παραδοσιακά πρόσκεινται ευμενώς προς τη Ρωσία.

Η γειτονική Πολωνία εκφράζει φόβους για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Βαρσοβία δεν αποκλείει ακόμη και στρατιωτική επέμβαση εάν εισβάλλει και η Ρωσία.

Έρευνα για τρομοκρατία διέταξε η εισαγγελία στην Κριμαία

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα τη διενέργεια έρευνας για "τρομοκρατία" μετά την κατάληψη από φιλορώσους ενόπλους του Κοινοβουλίου και της έδρας της κυβέρνησης της Κριμαίας.

"Διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες", ανακοίνωσε η εισαγγελία τονίζοντας ότι "δυο άγνωστες ομάδες από 10-15 άτομα καθένα από τα οποία έφερε πυροβόλο όπλο" κατέλαβαν τη νύχτα τα κτίρια του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Σιμφερόπολης, στην Κριμαία, υψώνοντας σ' αυτά τη ρωσική σημαία.

Ρωσία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα "προστατεύσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών" της, δηλαδή των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Ήδη πάντως το Κρεμλίνο έχει θέσει σε ετοιμότητα πολέμου τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η Μόσχα έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις υψηλής ετοιμότητας. 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν στις ασκήσεις. Τα ρωσικά στρατεύματα του Δυτικού και Κεντρικού Τομέα έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες μετακινήσεις τους, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Για τις ανάγκες των έκτακτων γυμνασίων έχουν εκδοθεί φύλλα πορείας και σχετικές οδηγίες, που αφορούν στη μερική ή ολική χρήση σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων, εθνικών οδών και εκτάσεων σε αρκετή απόσταση από τα μόνιμα στρατόπεδα και με προορισμό τις προβλεπόμενες θέσεις μάχης.

Δυνάμεις με εκατοντάδες τεθωρακισμένα, αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν ήδη φορτωθεί σε σιδηροδρομικούς συρμούς και μεταφέρονται προς τον προορισμό τους. Στο πλαίσιο του ελέγχου της πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κάποιες μονάδες έχουν διαταχθεί να πραγματοποιήσουν πορείες με δικά τους μέσα σε απόσταση μεγαλύτερη των χιλίων χιλιομέτρων, ενώ άλλες, όπως οι αλεξιπτωτιστές του Πσκοφ, έχουν επιβιβαστεί σε αεροπορικά μέσα και αναμένουν διαταγές για περαιτέρω μεταφορά τους σε άγνωστο προορισμό.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με διαταγή, που υπέγραψε χθες Τετάρτη ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν.

Προειδοποιεί τη Ρωσία το ΝΑΤΟ

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κριμαία της Ουκρανίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα "κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις".

"Ανησυχώ για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Καλώ τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις", τόνισε ο Ράσμουσεν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Kαι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον βρίσκεται στο Κίεβο, σύμφωνα με το Reuters για να "προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση". 

Στο Κίεβο Ρώσος επιτετραμμένος

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από την κατάληψη από ενόπλους κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

Το Σάββατο, η Ρωσία κάλεσε για διαβουλεύσεις στη Μόσχα τον πρεσβευτή της στο Κίεβο μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εγγυήσεις από τη Ρωσία για την ασφάλεια του ζητά ο Γιανουκόβιτς

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς...θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης", είπε.

Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επίσημη ρωσική πηγή.

"Σε σχέση με την έκκληση του προέδρου Γιανουκόβιτς για την παροχή εγγυήσεων για την προσωπική του ασφάλεια, αναφέρω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί επί του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.