Ουκρανία: Στην Πλατεία παρουσιάστηκε η νέα μεταβατική κυβέρνηση

Στο κεντρικό "στρατόπεδο" διαμαρτυρίας του Κιέβου, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) έγινε η επίσημη παρουσίαση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων συγκινημένων Ουκρανών.  

 Νέος πρωθυπουργός της χώρας προτάθηκε (και ουσιαστικά θα ψηφισθεί) ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης με το κόμμα Batkivshchyna (Πατρίδα), πρώην υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.   

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Γιάτσενιουκ προειδοποίησε τους Ουκρανούς για τις δύσκολες μέρες που τους περιμένουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Καλωσήρθατε στην Κόλαση!". 

O νέος πρωθυπουργός προειδοποίησε τον λαό για "εξαιρετικά αντιδημοφιλή βήματα" που θα πρέπει να ληφθούν λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, εξαιτίας "της απόλυτης διαφθοράς και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός".

"Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβέρνηση αυτόχειρων " δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο BBC. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το συμβούλιο της αντιπολίτευσης "Euromaidan" προέβη στη σχετική ανακοίνωση για τον Γιάτσενιουκ, σε μια τεράστια συγκέντρωση στην ιστορική και αιματοβαμμένη πια Πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες ουκρανοί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας κεριά, στη μνήμη των τουλάχιστον 80 νεκρών "ηρώων".     

 

 

 

 Το "Euromaidan" απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ακραίων ομάδων.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο μεταβατικός πρόεδρος που ορίστηκε μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας. 

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν και τυπικά προς έγκριση στο κοινοβούλιο αύριο.

Την ίδια ώρα, σε μια άλλη παράλληλα χώρα, στην ανατολική Ουκρανία επικρατεί αβεβαιότητα και ένταση καθώς πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της Ρωσίας- σε αντίθεση με το φιλοευρωπαϊκό Κίεβο και την δυτική Ουκρανία.

Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που εμφανίζεται η πιο διχασμένη περιοχή, σημειώθηκαν και σήμερα βίαια επεισόδια μεταξύ του φιλοδυτικού και ρωσόφωνου πληθυσμού, χωρίς την παρουσία των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες βρίσκονται πλέον υπό διάλυση.  

Η Μόσχα έχει βάλει μπρος τις πολεμικές της μηχανές για την "υπεράσπιση", όπως υποστηρίζει, των ρωσόφωνων της Ουκρανίας ενώ άφαντος παραμένει ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, εναντίον του οποίου εκδόθηκε σήμερα διεθνές ένταλμα σύλληψης. 

Διαβάστε: Στο Άγιο Όρος ο Γιανούκοβιτς - Στα όπλα η Ρωσία  

Εν τω μεταξύ, ειδικό ιστότοπο με την ονομασία yanukovychleaks.org δημιούργησαν οι δημοσιογράφοι της Ουκρανίας, προκειμένου να ανεβάζουν εκεί τα ντοκουμέντα "χλιδής" που βρέθηκαν μισοκαμμένα στην προεδρική κατοικία ή στο βυθό της ιδιωτικής λίμνης.  

Εκδιωχθείς από την εξουσία, ο Γιανούκοβιτς έφυγε παίρνοντας μαζί του μεγάλο πλούτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως και εξοργίζουν τους Ουκρανούς. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες μέσα από το εγκαταλελειμμένο προεδρικό μέγαρο

Εκτός από την ίδια την υπερπολυτελή κατοικία του, χιλιάδες έγγραφα που δεν πρόλαβε να καταστρέψει φεύγοντας ο έκπτωτος πρόεδρος, αποκαλύπτουν τις ύποπτες δραστηριότητες τους.

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν λεπτομέρειες γύρω από τη διακίνηση τεραστίων ποσών εντός κι εκτός Ουκρανίας για την πολυτελή διαβίωση της άρχουσας τάξης στη χώρα.

Στα ίδια έγγραφα καταγράφονται και μέλη της αντιπολίτευσης τα οποία επισημαίνονται ως "επικίνδυνα" για την ουκρανική ηγεσία και τα οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν υπέστησαν επιθέσεις, που δεν εξιχνιάστηκαν.

"Τα έγγραφα αυτά έχουν μεγάλη αξία. Ίσως βοηθήσουν να τεκμηριώσουμε όλα τα σχέδια διαφθοράς του ίδιου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της ομάδας του και του στενού του κύκλου. Περιέχουν πολύ υλικό σε σχέση με διάφορες εταιρείες κοντά στην προεδρία και τον Γιανουκόβιτς προσωπικά", δήλωσε ο ρεπόρτερ Ολεξάντρ Ακιμένκο.