Παγκόσμια “κούρσα” για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας

Μία παγκόσμια “κούρσα” για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, δήλωσε σήμερα ότι η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι "έτοιμη να παραδοθεί" και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία. "Η θέση μας είναι ότι πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή", δήλωσε ο Ουλιουκάγιεφ, πρόσθεσε όμως πως "θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εταίροι μας".
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει 3 δισ. δολάρια από το πακέτο των 15 δισεκ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζέι Κάρνεϊ. "Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της", πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Παράλληλα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται "τώρα" διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους "κινδύνους" του τραπεζικού πανικού. "Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση όχι τους προσεχείς μήνες, αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα", δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. "Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι "γιγαντιαίες".

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της. "Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα", κάτι το οποίο ενέχει "τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα".