Ουκρανία: Μέσα στο εγκαταλελειμμένο προεδρικό μέγαρο

Με απεριόριστη ελευθερία και άνεση κινήσεων, ο ανταποκριτής του BBC μπήκε στο άλλοτε βαριά φυλασσόμενο προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας, κατοικία του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο πρόεδρος της χώρας έφυγε χθες τη νύχτα- μετά την επικύρωση της συμφωνίας με την αντιπολίτευση- από το Κίεβο για τα νοτιοανατολικά της χώρας και σήμερα χιλιάδες Ουκρανοί έσπευσαν στην προεδρική κατοικία για να θαυμάσουν από κοντά την χλιδή και την πολυτέλεια. 

Χρύσα πόμολα, κιγκλιδώματα και λεπτομέρειες στο μπάνιο, ιδιωτικός ζωολογικός κήπος , γκαράζ με δεκάδες αντίκες και πανάκριβες μηχανές, ιδιωτική μαρίνα με ένα υπερπολυτελές ξύλινο ιστιοφόρο, λίμνες και μοναδικής ομορφιάς κήποι είναι κάποιοι από τους θησαυρούς που κρυβόταν πίσω από τους ψηλούς τοίχους.

 

 

 

 

 

 

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής, από εχθές τη νύχτα υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Γιανούβιτς έχει εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Ρωσία ή τα Αραβικά Εμιράτα.

Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Χάρκοβο, όπου κατήγγειλε πραξικόπημα και δήλωσε ότι δεν παραιτείται, ενώ λίγο αργότερα ο νέος πρόεδρος της Βουλής- στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο- δήλωσε πως ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά τον σταμάτησαν στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

Ο ρεπόρτερ περπάτησε μέσα στον περίβολο του κτιρίου, όπου τα παράθυρα ήταν κλειστά και η παρουσία της αστυνομίας σχεδόν ανύπαρκτη ενώ επικρατούσε ηρεμία και ησυχία.