Ουκρανία: Εκλογές τον Μάιο όρισε η βουλή

Πολιτικό χάος επικρατεί σήμερα στο Κίεβο, μετά τη χθεσινή υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας κυβέρνησης αντιπολίτευσης και την αναχώρηση του Ουκρανού προέδρου από το Κίεβο για το Χάρκοβο.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον Ουκρανικό λαό, από το Χάρκοβο όπου έχει καταφύγει, ο Βίκτορ Γιανούβιτς χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων ωρών ως "πραξικόπημα" και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι παραμένει πρόεδρος τη χώρας, απαντώντας στην πρόταση  της ουκρανικής αντιπολίτευσης, η οποία  θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.  

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Ο Γιανούκοβιτς χαρακτήρισε την αντιπολίτευση "γκάγκστερς" και δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται πλέον από το κοινοβούλιο είναι παράνομες.

"Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με "τους μαφιόζους που τρομοκρατούν" την χώρα.

Ο Γιανούκοβιτς- o οποίος πρέπει να υπογράψει μέχρι το βράδυ την χθεσινή συμφωνία και να επικυρώσει τους νέους νόμους που ψήφισε από χθες η Βουλή-  αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδεία στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας, ώστε να ηγηθεί ουσιαστικά του κινήματος διαμελισμού και προσάρτησης στη Ρωσία.

Με ανακοίνωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δηλώνουν ότι θα τηρήσουν ουδετερότητα, και δεν θα παρέμβουν στην πολιτική αντιπαράθεση.

Όσον αφορά στους βουλευτές του κόμματός του που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες την κυβέρνηση, ο Γιανούκοβιτς τους χαρακτήρισε "προδότες", που όμως υπέκυψαν σε απειλές και εκβιασμούς της αντιπολίτευσης, φοβούμενοι για την ζωή και τις οικογένειες τους.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, και κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο Χάρκοβο, στα νοτιοανατολικά της χώρας, για λίγο καιρό ακόμα.

"Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή" δήλωσε νωρίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου.

Ραγδαίες εξελίξεις 

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο αφύλακτο προεδρικό μέγαρο πανηγυρίζοντας για την νίκη τους ενώ η ουκρανική Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άμεση αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία νοσηλευόταν κρατούμενη μέχρι πρότινος στο Χάρκοβο.  

Ουκρανία: Αποφυλακίστηκε η Γιούλια Τιμοσένκο 

Επίσης, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, και στη θέση του εξελέγη το "δεξί χέρι" της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ. 

Την ίδια ώρα εγκατέλειπαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περί τους 40 βουλευτές, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως το καθεστώς μάλλον οδεύει προς το τέλος του.