Κρίση στην Ουκρανία: Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής

Κρίση στην Ουκρανία: Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής

Χαρακτηρίστηκαν ως «απαράδεκτες» οι ενέργειες της χώρας του

Στο ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής χθες, Τρίτη, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία και την ανακοίνωση της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο.

Την Τρίτη, «η Ολλανδία πράγματι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε email που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ολλανδία κατέστησε σαφές στον Ρώσο πρεσβευτή ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και θα έχουν σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο προσδιορισμός από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν του στρατού του ως "ειρηνευτική δύναμη" για να δικαιολογήσει την είσοδό του στα αυτονομιστικά εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας χαρακτηρίστηκε "ανοησία" από την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αυστρία και η Βρετανία κάλεσαν επίσης τους Ρώσους πρεσβευτές τους την Τρίτη.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν επίσης ομόφωνα χθες ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Με αυτό το σύνολο κυρώσεων, θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφές για τη Ρωσία ότι οι πρόσφατες επιθετικές της ενέργειες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα μέσω Twitter το βράδυ της Τρίτης. «Μια νέα κλιμάκωση δεν θα μείνει αναπάντητη. Η Ολλανδία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την Ουκρανία και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πραγματοποιούν σήμερα στη Χάγη σεμινάριο για τη μελλοντική στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει διαδικτυακά μετά την ακύρωση της επίσκεψής του λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχείου