Ουκρανία: Στο Άγιο Όρος ο Γιανούκοβιτς – Στα όπλα η Ρωσία

Στο Άγιο Όρος, στη Χαλκιδική, έχει βρει καταφύγιο ο καταζητούμενος έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς όπως μεταδίδουν σήμερα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από λίγο, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ύστερα από αίτημα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Όλεχ Μαγκνίντσκι.  

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας καταζητείται από τις νέες ουκρανικές αρχές με την κατηγορία "των μαζικών ανθρωποκτονιών»"σε σχέση με τους θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Μέχρι απόψε το βράδυ θα παρουσιαστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στο οποίο αναμένεται να συμπεριληφθούν πολλούς από τους "πρωτεργάτες" του κινήματος της πλατείας Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Καθημερινής, η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο Γιανουκόβιτς κατάφερε να εγκαταλείψει την χώρα και να καταφύγει στην Αθωνική πολιτεία. μάλιστα, είχε ξαναβρεθεί στο Αγιον Ορος και το 2010.

Ωστόσο, σε συνένετυξη Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μικόλα Γκολόμτσα,΄δήλωσε ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία. 

"Εμφύλιος" στη Κριμαία

Την ίδια ώρα, τα βίαια επεισόδια μεταξύ φιλοευρωπαίων και φιλορόσων διαδηλωτών συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της χερσονήσου της Κριμαίας, την ώρα που στο τοπικό κοινοβούλιο γίενεται συζήτηση  σχετικά με το σύνταγμα του 1975, καθώς και την επιστροφή του προέδρου της Κριμαίας, γεγονός που θα παρέχει την δυνατότητα αυτονομίας της περιοχής, αλλά και την προσάρτησή της στην Ρωσία, πράγμα που αποτελεί επιθυμία της πλειονότητας των κατοίκων στην Κριμαία. 

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Διχασμένοι οι πολίτες - Καταζητούμενος ο Γιανούκοβιτς

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το Ιντερφαξ. 
Οι  φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους, χωρίς όμως να είναι οπλισμένοι. 

Καθώς τα επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία πληθαίνουν, η Μόσχα έδωσε σήμερα ανοιχτή εντολή στον στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς σκοπεύει να "υπερασπιστεί" τον ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής.  

"Λαμβάνουμε μέτρα για να ασφαλίσουμε τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα οπλοστάσια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Από χθες τη νύχτα, τεθωρακισμένα εμφανίστηκαν στην Σεβαστούπολη, έξω από τη ρωσική ναυτική βάση και ένα ρωσικό ίδρυμα ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε σήμερα διαταγή για άσκηση πολέμου σε ολόκληρη τη δυτική Ρωσία.

SOS προς το ΔΝΤ

Βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την προετοιμασία ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος ζήτησε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Στέπαν Κούμπιβ, προσθέτοντας ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση σύντομα θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Διαβάστε: Η Ουκρανία εκπέμπει SOS προς το ΔΝΤ