Ουκρανία: Διχασμένοι οι πολίτες – Καταζητούμενος ο Γιανούκοβιτς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε σήμερα και επίσημα τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει πολιτικά την θέση της φιλοευρωπαϊκής νέας κυβέρνησης , απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Μόσχας, που δεν σκοπεύει να αφήσει στη Δύση- τουλάχιστον οικονομικά- το πρώην φέουδό της.  

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας βρίσκεται από το απόγευμα στο Κίεβο για συνομιλίες με την νέα τάξη πραγμάτων ενώ στην Ουκρανία θα μεταβούν αύριο ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Μπερνς και σύντομα ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίζουν, όπως και όσο χρειαστεί τη νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, εκτιμώντας πως η σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας θα είναι το κλειδί για τη γενικότερη σταθεροποίηση της χώρας.  

Επιπλέον, o Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής για να διαχειριστεί την κρίση.  

Παγκόσμια “κούρσα” για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας 

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, κατέστησε όμως σαφές ότι η προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης με την Ευρώπη.

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά- σύμμαχος του έκπτωτου προέδρου Γιανούκοβιτς- κατηγορεί την αντιπολίτευση στην Ουκρανία ότι δεν τήρησε τη συμφωνία και κατέλαβε την εξουσία "φορώντας κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ ", ενώ διεμήνυσε στην νέα τάξη πραγμάτων ότι δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα τη χρειαστεί για να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε: Ρωσία: Η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο φορά κουκούλες και κρατά Καλάσνικοφ

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος διετίας για να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

Διχασμένη η Ουκρανία  

Την ώρα που το σκληρό οικονομικό-διπλωματικό πόκερ Δύσης-Ρωσίας αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του λαού και στο Κίεβο, οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, οι ίδιοι οι Ουκρανοί φαίνονται διχασμένοι. 

Σε μια νοητή κάθετη γραμμή, από το Κίεβο μέχρι τη Οδησσό, εκτείνεται δυτικά μια ουκρανόφωνη χώρα που βλέπει και επιθυμεί την ένωση με την Δύση, δηλαδή την ΕΕ. Στα δυτικά όμως υπάρχει η ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή- που αποτελεί την πλειοψηφία- και την οποία η Μόσχα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να "υπερασπιστεί". 

Για δεύτερη μέρα σήμερα, στην Κριμαία, όπου το ρωσικό στοιχείο αποτελεί πλειοψηφία, διοργανώθηκαν συλλαλητήρια υπέρ της Ρωσίας και του αποπεμφθέντος προέδρου και ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και αντιφρονούντες. 

Μάλιστα, Το ρωσικό υπουργείο καταγγέλλει τους βανδαλισμούς σοβιετικών μνημείων από "εθνικιστές-εξτρεμιστές" σε διάφορες ουκρανικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας ανησυχία και για τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον ιερών της Ορθοδοξίας.

Την ίδια ώρα, από το πρωί ο πρώην πρόεδρος είναι καταζητούμενος αφού οι αρχές εξέδωσαν εναντίον του ένταλμα σύλληψης για τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών.