Ένταλμα σύλληψης για Γιανούκοβιτς

Τη διαδικασία σύλληψης του αποπεμφθέντος προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. 

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας καταζητείται στο πλαίσιο έρευνας για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών.

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο με ελικόπτερο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Προσπάθησε να διαφύγει από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Κατόπιν, κατέφυγε σε ιδιωτική κατοικία, στην πόλη Μπαλακλάβα, κοντά στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.

Από εκεί, συνοδευόμενος από στενό συνεργάτη και πιστά μέλη της φρουράς του, η αυτοκινητοπομπή του διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, το πρωί της Δευτέρας.

Θυμίζουμε ότι σε σταδιακό ξήλωμα της δομής εξουσίας του Γιανουκόβιτς προχώρησαν ήδη οι νέοι κυβερνώντες στην Ουκρανία, 24 ώρες μετά την αποπομπή του. Έτσι προχώρησαν στο διορισμό νέου προσωρινού προέδρου, καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του αποπεμφθέντος προέδρου ενώ το κοινοβούλιο αποφάσισε πρόωρες εκλογές στις @5 Μαΐου του 2014. Η θητεία του Γιανούκοβιτς έληγε την άνοιξη του 2015.

Ουκρανία: Η στιγμή που ο Γιανούκοβιτς φεύγει νύχτα με το ελικόπτερο

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εργάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για να εκδιώξουν τους υπουργούς και τους πιστούς στον ίδιο αξιωματούχους που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010.

Μ. Βρετανία: Πρόθεση για προσφορά οικονομικής βοήθειας

Τη διάθεση να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.

"Είναι οι πρώτες ημέρες, οι πρώτες ώρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρώπη, και δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποκρούσουμε, πρέπει να το ενθαρρύνουμε", είπε.

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπων το ΔΝΤ, και φυσικά μεγάλο μέρος αυτής θα λάβει τη μορφή δανείων, αλλά θα υπάρξουν καλές επενδύσεις στην οικονομία της Ουκρανίας".

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λου από την πλευρά του κάλεσε την Ουκρανία να αρχίσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν μετά την εγκατάσταση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών μίλησε με τον Αρσένι Γιατσενιούκ, μέλος της προσωρινής ουκρανικής ηγεσίας κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στο Σίδνεϊ, όπου διαμορφώθηκε ευρεία συναίνεση για τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας είναι έτοιμες να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια μέσω του ΔΝΤ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του ουκρανικού πληθυσμού.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα επισκεφθεί σήμερα την Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

ΗΠΑ: Ξεκινήστε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, πρότεινε η Ουκρανία να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πακέτο στήριξης, μόλις οριστεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Λιου μίλησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, ήταν υπέρ της συμπλήρωσης ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, είπε ο αξιωματούχος.

Την Κυριακή, η προσωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να θέσει τη χώρα σε πορεία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εκδίωξη από την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μόσχας.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...