Διαταγή Πούτιν για άσκηση πολέμου στη Δυτική Ρωσία

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξέδωσε διαταγή για άσκηση πολέμου σε ολόκληρη τη δυτική Ρωσία.

Το κλίμα στο τμήμα του ρωσικού κράτους, που συνορεύει με την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε κρίση, είναι τεταμένο και οι ασκήσεις εξομοίωσης συνθηκών πραγματικού πολέμου αποτελούν καθημερινότητα σε στρατόπεδα της περιοχής.

Ούτως ή άλλως, ο στρατός της Ρωσίας είναι σε ετοιμότητα στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που δίνεται μια τέτοια γενικευμένη εντολή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαδηλώσεις Ουκρανών για την απευθείας προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας στο ρωσικό κράτος. Ανάμεσά τους, βρίσκονταν και 5.000 Τατάροι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η Ουκρανία περνάει μια "ασυνήθιστη μετάβαση" και οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής.

Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, δήλωσε σήμερα ο Κέρι, μιλώντας από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και άλλες χώρες "για να βεβαιωθούν ότι από αυτή την ημέρα θα υπάρχει ειρήνη στη χώρα".

Στο μεταξύ, τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, των Μπερκούτ, οι οποίες αποτελούσαν το φόβο των διαδηλωτών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.