Στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από την Κριμαία

 Κλειστός είναι ο εναέριος χώρος μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, ανακοίνωσε απόψε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International. Την είδηση επιβεβαίωσε και το αεροδρόμιο του Κιέβου.  

"Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο, περίπου 400 ένοπλοι κατέλαβαν το απόγευμα τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του Μπελμπέκ και όλες οι πτήσεις έχουν διακοπεί. 

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ρωσική εισβολή" διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι "δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.  

Ρωσική εισβολή με ελικόπτερα και στρατό ξηράς στην Κριμαία

Τη στιγμή πάντως, που η Κριμαία έχει γίνει θέατρο έντασης πληροφορίες κάνουν λόγο για πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από την περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πάνω από δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από τη Ρωσία και εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από την περιοχή της Κριμαίας.  

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας,  2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης. Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για "ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις".

Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση επέδωσε στη Ρωσία επίσημη διαμαρτυρία για την "παραβίαση του ουκρανικού εναέριου χώρου" και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να ζητήσει την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Γιανούκοβιτς είχε ζητήσει την επέμβαση της Ρωσίας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας, ρίχνοντας το φταίξιμο για τα επεισόδια σε ακροδεξιά στοιχεία.

"Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός", σημείωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, στην συνένετυξη Τύπου που παραχώρησε από τα προάστια της Μόσχας.  

Φωτιά πήρε το κόκκινο τηλέφωνο

Μετά και της σημερινές εξελίξεις, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πούτιν ζήτησε την "ταχεία επιστροφή στην ομαλότητα" στην Ουκρανία και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε περαιτέρω αναταραχής. 

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ο ρώσος ομόλογος του Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι "ακραίοι ριζοσπάστες" και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.  

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ θα ενημερωθούν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Ένας ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Ρόμπερτ Σέρι, βρίσκεται στο Κίεβο εδώ και μερικές ημέρες και σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα του Μπαν, ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι εντάσεις και να υπάρξει διάλογος.

Οι Ρώσοι δίνουν διαβατήρια στους ουκρανούς αστυνομικούς

Οι ρωσικές αρχές δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση διαβατηρίων στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.

"Το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη εντέλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις δυνάμεις των Μπερκούτ", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να πυροβολούν με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές.

Οι νέες αρχές της Ουκρανίας διέταξαν τη διάλυση της μονάδας κρίνοντας ότι έχει πέσει σε "ανυποληψία" στα μάτια του ουκρανικού λαού.