Ουκρανία: Σε επιφυλακή για ύποπτες διαδρομές χρημάτων του Γιανούκοβιτς

Προειδοποίηση στις τράπεζες για τυχόν ύποπτες διαδρομές – μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τον διαφυγόντα πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου, οι αμερικανικές τράπεζες "πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν επιπτώσεις σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες μετά τις πληροφορίες για διαφθορά ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Γιανβουκόβιτς και για άλλες παράνομες δραστηριότητες μελών της κυβέρνησής του".

Η επιτροπή αυτή υπενθύμισε στις τράπεζες ότι πρέπει να επιβάλουν "ενισχυμένο έλεγχο" στους λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς και του στενού κύκλου του και να ελέγχουν συναλλαγές που θα μπορούσαν να αφορούν υπεξαιρεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Γαϊτανάκι για την εκλεκτή...μητέρα της Ουκρανίας

Σε ό,τι αφορά στο διπλωματικό – γεωπολιτικό παιχνίδι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η Ουκρανία περνάει μια «ασυνήθιστη μετάβαση» και οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής.

Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, δήλωσε σήμερα ο Κέρι, μιλώντας από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και άλλες χώρες «για να βεβαιωθούν ότι από αυτή την ημέρα θα υπάρχει ειρήνη στη χώρα».

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση», δήλωσε ο Χέιγκ. «Πρόκειται για τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού και μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ουκρανίας να πάρει της δικές της αποφάσεις».

Κέρι: Η κρίση δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες ΗΠΑ και Ρωσία

Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος της Δύσης εναντίον της Ανατολής και δεν θα έπρεπε να είναι, δεν είναι (μια αναμέτρηση ανάμεσα) στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη επιλογή. Πρόκειται για τον λαό της Ουκρανίας και τις μελλοντικές επιλογές των Ουκρανών», σημείωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας».

Ο βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».