Γιανουκόβιτς: Η εξουσία της Ουκρανίας είναι μια φασιστική μειονότητα

Στη Δύση έριξε την ευθύνη για τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μιλώντας από τη Ρωσία όπου βρίσκεται, ο εκδιωχθείς πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι "η εξουσία στην Ουκρανία κατελήφθη από μια φασιστική μειονότητα" και πως τα όσα γίνονται είναι αποτέλεσμα της "ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης" που υποστήριξε τις διαδηλώσεις.

Επέμεινε πως "η τωρινή βουλή δεν είναι νόμιμη" και πως "οι άνθρωποι που είναι τώρα στην εξουσία, προάγουν τη βία, καλλιεργούν φόβο". 

"Η ανομία, η τρομοκρατία, η αναρχία και το χάος ακολούθησαν την παραβίαση εκ μέρους της Ε.Ε. της συμφωνίας ειρήνης" είπε ο Γιανουκόβιτς.  Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ακόμα δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές. 

Ο ίδιος έδωσε το "παρών" λέγοντας ότι αποφάσισε να "αγωνιστεί για το μέλλον της Ουκρανίας" και τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές και πως η χώρα χρειάζεται νέο σύνταγμα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε "παράνομες".

Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους της Κριμαίας "να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας" - ο Γιανουκόβιτς έχει μεγάλο έρεισμα στη συγκεκριμένη περιοχή - και απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει οποιαδήποτε στρατιωτική στήριξη από τη Ρωσία "Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο" τόνισε.

Ο καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα Γιανούκοβιτς κατήγγειλε ότι "εγκατέλειψε το Κίεβο γιατί δέχθηκε πυροβολισμούς" και υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία όταν δεν θα κινδυνεύει η ζωή του. 

"Θα επιστρέψω στην Ουκρανία μόλις λάβω εγγυήσεις, κυρίως από την πλευρά των διεθνών μεσολαβητών, για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου" είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη φυγή του από τη χώρα, είπε ότι "έφυγα για να συμμορφωθώ με τους κανόνες ασφαλείας, δεν ήταν απόφασή μου" και ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς "για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι". 

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Γιανούκοβιτς τόνισε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν, αλλά έχουν μιλήσει μόνο από το τηλέφωνο.  

Παρόλα αυτά, ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη "σιωπή" του ρώσου προέδρου.

"Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός", σημείωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής στην ουκρανική κρίση, εκτίμησε ο Γιανουκόβιτς, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να δράσει.

Όσον άφορα στη Γιούλια Τιμοσένκο - πολιτική του αντίπαλο και πιθανότατα μελλοντική πρόεδρο της χώρας, ο έκπτωτος πρόεδρος ότι η Τιμοσένκο μπήκε φυλακή "όχι επειδή είχε ο ίδιος προσωπικό πρόβλημα μαζί της αλλά γιατί η Ουκρανία έχασε 20 εκατομμύρια από τη συμφωνίες που υπέγραψε".