Πορτογαλία: Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα λόγω των πυρκαγιών

Πορτογαλία: Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα λόγω των πυρκαγιών

Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου κατέγραψε ήδη τον πιο ζεστό Ιούλιο σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα

Η Πορτογαλία, η οποία από τις αρχές Ιουλίου πλήττεται από ένα τρίτο κύμα καύσωνα, δίνει σήμερα μάχη εναντίον πολλών πυρκαγιών ενώ η χώρα βρίσκεται μέχρι αύριο, Τρίτη, σε κατάσταση συναγερμού λόγω αυξημένου κινδύνου για δασικές πυρκαγιές.

Σήμερα το πρωί, σχεδόν 1.800 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες στην πορτογαλική επικράτεια, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά μαίνεται στην περιφέρεια της Βίλα Ρεάλ, στη βόρεια Πορτογαλία, και εξαπλώνεται στο εσωτερικό μιας ορεινής ζώνης με δύσκολη πρόσβαση.

Η κατάσταση συναγερμού, η οποία κηρύχθηκε χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, περιορίζει κυρίως την πρόσβαση στα δάση και απαγορεύει τη χρήση μηχανημάτων ή τα θεάματα πυροτεχνημάτων για να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιών.

Έχει επίσης στόχο να ενισχυθούν τα επίπεδα της κινητοποίησης των υπηρεσιών διάσωσης και των εξουσιών τους.

Για σήμερα και αύριο, Τρίτη, το Πορτογαλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IPMA) προβλέπει θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου στις εσωτερικές περιφέρειες της χώρας.

Η Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει φέτος εξαιρετικές συνθήκες ξηρασίας, κατέγραψε ήδη τον πιο ζεστό Ιούλιο σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Από την αρχή της χρονιάς, σχεδόν 940.000 στρέμματα κάηκαν στη χώρα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις από τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Ινστιτούτου για την Προστασία της Φύσης και των Δασών (ICNF).

Μόνο η δασική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, μια προστατευόμενη ορεινή περιφέρεια στην κεντρική Πορτογαλία, κατέκαψε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 250.000 στρέμματα βλάστησης, πριν ανακοινωθεί την Τετάρτη πως τέθηκε υπό έλεγχο.