Πορτογαλία: Aνεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα

Πορτογαλία: Aνεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα

Η φωτιά καίει από τις 6 Αυγούστου - Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 24 τραυματίες

Με τη λέξη «χάος» περιέγραψε την κατάσταση στον εθνικό δρυμό της Πορτογαλίας Σέρα ντα Εστρέλα μία κάτοικος της περιοχής, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί στις 6 Αυγούστου, εξακολουθεί να μαίνεται.

«Η πυρκαγιά ερχόταν από εδώ και από εκεί», δήλωσε η Φατίμα Καρντόσο κάτοικος του χωριού Ορζάις, η οποία έζησε χθες Τρίτη στιγμές αγωνίας καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια. «Αγαπώ τους πυροσβέστες (…) αλλά με βάση αυτά που είδα, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ τους», πρόσθεσε η 62χρονη, την ώρα που οι κάτοικοι του χωριού έδιναν μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, αν και τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, αναζωπυρώθηκε τη Δευτέρα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι πορτογαλικές αρχές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εκδήλωση τριών ταυτόχρονων εστιών τη Δευτέρα, ξεκίνησαν έρευνα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Πορτογαλίας.

Σήμερα το πρωί περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες με 400 οχήματα προσπαθούν να «σταθεροποιήσουν την πυρκαγιά» και να «τη θέσουν υπό έλεγχο» ως την Παρασκευή, προτού η θερμοκρασία σημειώσει εκ νέου άνοδο, εξήγησε ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη το βράδυ.

Από την πυρκαγιά αυτή έχουν τραυματιστεί 24 άνθρωποι, εκ των οποίων 3 σοβαρά, ενώ 45 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους προληπτικά από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο πυροσβέστες που τραυματίστηκαν όταν ανατράπηκε το όχημά τους.

Από την πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχουν καεί 240.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμη προκαταρκτικά, στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών. Η μυρωδιά του καπνού έφτασε χθες ως τη Μαδρίτη, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Η πυρκαγιά αυτή, που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στα περίχωρα της Κοβίλχα στην κεντρική Πορτογαλία, έχει καταστρέψει μοναδικά δάση αυτού του παγκόσμιου γεωπάρκου αναγνωρισμένου από την Unesco που βρίσκεται στην καρδιά του ορεινού όγκου της Σέρα ντα Εστρέλα ο οποίος υψώνεται ως τα 2.000 μέτρα.

Η Πορτογαλία, που ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, είχε επίσης τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων σχεδόν 100 χρόνων. Από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την προστασία της φύσης και των δασών.