«Κόλαση» στην Ευρώπη από τον καύσωνα: Χιλιάδες νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία

«Κόλαση» στην Ευρώπη από τον καύσωνα: Χιλιάδες νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία

Πιο ζεστό από τη Σαχάρα το Λονδίνο

Λιώνει από τον καύσωνα η Δυτική Ευρώπη, όπου οι ειδικοί κάνουν λόγο για ακραία συμπεριφορά του καιρού.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω των πυρκαγιών στα νοτιοδυτικά, ενώ περισσότεροι από 1.000 θάνατοι σε Ισπανία και Πορτογαλία αποδίδονται στο κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το BBC.

Στην Ισπανία περισσότεροι από 3.2000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή Mijas, με ορισμένους πάντως να καταφέρνουν να επιστρέψουν αργότερα.

Στην Πορτογαλία, οι φωτιές είναι προς το παρόν υπό έλεγχο.

 

 

Η Ellen McCurdy, η οποία ζει στην περιοχή της Μάλαγα, είπε στο Reuters: «Απλώς αρπάξαμε κάποια απαραίτητα και κυριολεκτικά τρέξαμε. Υπήρχαν πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα».

Στη Βρετανία, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για ζέστη σε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας, από το Γιορκ και το Μάντσεστερ έως το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι 38,7 βαθμοί στο Κέμπριτζ το 2019, αναφέρει το BBC. Σήμερα καύσωνας αναμένεται σε ολόκληρη την Ουαλία και σε τμήματα της Σκωτίας.

Το Λονδίνο θα είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη σήμερα Δευτέρα 18/7, με θερμοκρασίες που θα ανέβουν περισσότερο και από τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική. Η πρωτεύουσα προβλέπεται να είναι σήμερα πιο ζεστή από την Ντάχλα στη Δυτική Σαχάρα (24°C), το Νασάου στις Μπαχάμες (32°C.), το Κίνγκστον στην Τζαμάικα (33°C.), τη Μάλαγα στην Ισπανία (28°C.) και την Αθήνα στην Ελλάδα (35°C.).

Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη 19/7 και δροσιά αναμένεται από την Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που το Met Office εκδίδει κόκκινη προειδοποίηση από πέρσι που ξεκίνησε να λειτουργεί.