Συρία: 7 εκατ. πρόσφυγες, 73 δισ. κόστος και μια επίθεση προσεχώς

Σχεδόν 1 στους 3 Σύρους είναι πλέον εκτοπισμένος ή πρόσφυγας. Ακόμη και σήμερα να ξεκινούσε η ανοικοδόμηση, θα απαιτούνταν 73 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κοινή στάση απέναντι στη στρατιωτική επέμβαση.

Ο Άσαντ επιμένει ότι μόνη λύση είναι η "εξολόθρευση των τρομοκρατών".

Και βέβαια ο πόλεμος στο εσωτερικό της Συρίας μαίνεται αμείωτος.

Το πρόσφατο επεισόδιο με τις βαλλιστικές ασκήσεις του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο δείχνει πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση. Η παρεξήγηση με τα πυρά πυροδότησε αμέσως φήμες ότι τα χτυπήματα των αμερικανικών στρατευμάτων έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Δαμασκός, σε μια κίνηση... αλά καρτ αναγνώρισης των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε την προστασία του ΟΗΕ απέναντι σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ωστόσο αναγκάστηκε να αναβάλλει το χτύπημα αφού ούτε στο εσωτερικό της χώρας του δε βρίσκει συναίνεση.

Η Γαλλία, που ήταν η πρώτη που έθεσε το ζήτημα, επίσης δεν βρίσκει έρεισμα στο εσωτερικό να ξεκινήσει μια επέμβαση.

Το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση για ενιαία στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Συρίας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι θεωρεί το ενδεχόμενο "μάλλον απίθανο". "Μια ενιαία απάντηση είναι μάλλον απίθανη, αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή ευκαιρία να την επιτύχουμε', δήλωσε η κα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στην γερμανική Βουλή.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμποδίζεται ως τώρα κυρίως από την Ρωσία και την Κίνα και τόνισε ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση της διεθνούς κοινότητας.