Πόλεμος κατηγοριών για την κατάρριψη του ρωσικού IL-20 στη Συρία

Πόλεμος κατηγοριών για την κατάρριψη του ρωσικού IL-20 στη Συρία

Η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ και το Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη στον Άσαντ και το Ιράν

Ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά της Συρίας, σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε «φίλιων πυρών», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό.

Το Il-20 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, καταρρίφθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη περίπου 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας την ώρα που επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ.

Για την κατάρριψη, η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ, εξαιτίας των «εχθρικών» του πληγμάτων στη Συρία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει».

Ο ρωσικός στρατός επεσήμανε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ, καθώς την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια και ενημέρωσαν σχετικά τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήγησε τη συντριβή του αεροπλάνου στα ανοικτά της Συρίας επικαλούμενος «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων» και φάνηκε να υιοθετεί έναν συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Ισραήλ, το οποίο θεώρησε υπεύθυνο ο ρωσικός στρατός.

«Αυτό μοιάζει με μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αρνούμενος να συγκρίνει το περιστατικό με τη συντριβή ενός ρωσικού καταδιωκτικού αεροπλάνου, το οποίο είχε καταρριφθεί τον Νοέμβριο 2015 από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σοβαρή διπλωματική κρίση.

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξέφρασαν τη «λύπη» τους για την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου αλλά έριξαν την ευθύνη στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και το Ιράν.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν πως τα αεροσκάφη τους είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ' όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης, μαζί με τη Ρωσία, οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Ισραηλινός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των 15 μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συντριβή στη Συρία.

Παράλληλα τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την διερεύνηση του περιστατικού.

Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προβάλει αντίσταση στην στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία και να καταπολεμήσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης να μεταφέρει οπλισμό στη σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ με στόχο να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο Ισραήλ.