Μόσχα: Το αεροπλάνο το έριξε κατά λάθος η Συρία, φταίει το Ισραήλ

Μόσχα: Το αεροπλάνο το έριξε κατά λάθος η Συρία, φταίει το Ισραήλ

Το IL-20 ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στην Λαττάκεια

Το ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών αεροσκάφος IL-20 της Ρωσίας του οποίου χάθηκαν τα ίχνη τα ξημερώματα της Τρίτης στα ανοιχτά της Συρίας, καταρρίφθηκε κατά λάθος από τον στρατό του καθεστώτος του Άσαντ, δήλωσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Το Il-20 «καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200» του συριακού στρατού τη Δευτέρα γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Η ίδια Αρχή είχε δηλώσει νωρίτερα πως το αεροπλάνο είχε χαθεί από τα ραντάρ πάνω από την Συρία την ίδια ώρα που δυνάμεις του Ισραήλ και της Γαλλίας εκτόξευαν επίθεση εναντίον στόχων στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως αεροπλάνα του δημιουργού εσκεμμένα «επικίνδυνη» κατάσταση κοντά στην πόλη της Λαττάκεια στην οποία δίπλα είναι μια ρωσική βάση στην οποία το IL-20 ετοιμαζόταν να προσγειωθεί.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».

«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον προσήκοντα τρόπο», προειδοποίησε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20», συνέχισε.

Το ρωσικό υπουργείο συμπλήρωσε πως 15 ρώσοι στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους λόγω της ανεύθυνης στάσης του Ισραήλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA το Ισραήλ είχε ενημερώσει για την επίθεση μόλις ένα λεπτό πριν ξεκινήσει τις επιθέσεις στη Συρία.