Το κατασκοπευτικό Il-20 των Ρώσων που καταρρίφθηκε στη Συρία

Το κατασκοπευτικό Il-20 των Ρώσων που καταρρίφθηκε στη Συρία

Δείτε το βίντεο

Ρίχνοντας τις Ρωσοϊσραηλινές σχέσεις σε τρικυμία, η κατά λάθος κατάρριψη του αεροσκάφους IL-20 «Coot» στα ανοιχτά της Λαττάκειας από την Συριακή αεράμυνα που αντιδρούσε σε Γαλλοϊσραηλινή επιχείρηση και συγκεκριμένα πτήση μαχητικών F-16 του Ισραήλ στην συγκεκριμένα περιοχή, έφερε στο προσκήνιο τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Το IL-20 είναι ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELINT). Πρόκειται σύμφωνα με την ιστοσελίδα theaviationist.com για μια πλατφόρμα που είναι εξοπλισμένη με μια ευρεία γκάμα κεραιών, υπέρυθρων και οπτικών αισθητήρων, δορυφορικών επικοινωνιών για ζεύξη και μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και ένα πλευρικό εναέριο ραντάρ (SLAR).

Πρόκειται για το κύριο κατασκοπευτικό αεροπλάνο της Ρωσίας. Μπορεί να πετάει σε ύψος μέχρι και 11.800 μέτρων με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 675 χιλιόμετρα. Η εμβέλειά του φτάνει με πλήρες φορτίο μέχρι τα 3.700 χιλιόμετρα ενώ με ένα ελαφρύτερο φόρτο η εμβέλειά του εκτείνεται μέχρι και τα 6.500 χιλιόμετρα. Το βασικό του πλήρωμα είναι 9 άτομα που μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με την αποστολή.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους πετάει τακτικά σε μακράς εμβέλειας αναγνωριστικές πτήσεις στην Βαλτική στον διεθνή εναέριο χώρο με κλειστό τον πομπό, μια συνηθισμένη τακτική για σχεδόν όλες τις κατασκοπευτικές πτήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα αυτή η τακτική έχει αποτελέσει αιτία τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν για παραλίγο συγκρούσεις στον αέρα με επιβατικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές η Ρωσία είχε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος στη Συρία ενώ είναι το πέμπτο που χάνει η Μόσχα στην περιοχή.