Άσαντ: Δε λέω ότι έχουμε χημικά αλλά ούτε ότι δεν έχουμε

Διφορούμενη η απάντηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σχετικά με το αν η χώρα του κατέχει χημικά όπλα. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro "δεν λέω με κανένα τρόπο ότι ο συριακός στρατός κατέχει ή δεν κατέχει τέτοια όπλα". Ωστόσο τόνισε ότι δεν θα γινόταν χρήση τέτοιων όπλων σε μια ζώνη που ήταν οι ίδιοι οι στρατιώτες: "ας υποθέσουμε όμως ότι ο στρατός μας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής: είναι δυνατό να το κάνει σε μια ζώνη όπου βρίσκεται ο ίδιος, και όπου οι στρατιώτες τραυματίστηκαν από αυτά τα όπλα όπως το διαπίστωσαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών που τους επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο όπου νοσηλεύονται; Που βρίσκεται λογική σ’ αυτό; Επιπλέον ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στα περίχωρα της Δαμασκού χωρίς να δολοφονήσει χιλιάδες άτομα, δεδομένου ότι αυτά τα υλικά μεταφέρονται με τον αέρα;".

Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για διάλογο με τους αντάρτες και την αντιπολίτευση. Επιμένοντας στο χαρακτηρισμό "τρομοκράτες" είπε ότι πρώτα "θα εξολοθρευτούν" και μετά θα υπάρξουν πολιτικές λύσεις και μέτρα.

Αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει ποια θα είναι η απάντηση της Συρίας αν δεχτεί επίθεση. 

Άσκησε δριμύτατη κριτική σε Ομπάμα και Ολάντ. Είπε πως αν "οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί διέθεταν έστω και μία απόδειξη (για τη χρήση χημικών όπλων) θα την είχαν δείξει από τη πρώτη μέρα". Χαρακτήρισε την προαναγγελία του Ομπάμα για χτύπημα στη Συρία ως "αδυναμία".

"...ισχυρός άνδρας είναι εκείνος που εμποδίζει τον πόλεμο, όχι εκείνος που βάζει λάδι στη φωτιά. Εάν ο Ομπάμα ήταν ισχυρός, θα έλεγε δημόσια 'ο μόνος δρόμος είναι αυτός των διαπραγματεύσεων μέσω των Η.Ε. Οπότε ας επιστρέψουμε όλοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας'. Ο Ομπάμα όμως είναι αδύναμος, γιατί υπέστη πιέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ" είπε ο Σύρος πρόεδρος στη διάρκεια της συνέντευξής του.

Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία δεν υπήρξε ποτέ πραγματική σύμμαχος της Συρίας.

Ενώ προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή είναι "βαρέλι γεμάτο δυναμίτιδα και σήμερα το πλησιάζει η φωτιά"

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου και πρόσθετε "όλοι θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης όταν θα σκάσει το βαρέλι με τη δυναμίτιδα. Θα επικρατήσουν το χάος και ο εξτρεμισμός".