Ρωσία: Βαλλιστικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο

Βαλλιστικά "αντικείμενα" τα οποία προήλθαν από τη θάλασσα με στόχο περιοχές της ανατολικής Μεσογείου εντόπισαν ρωσικά ραντάρ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τα πυρά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, έπεσαν στη θάλασσα.

Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, RIA, και αναμετέδωσε το Reuters.

Το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ρωσικό υπουργείο αλλά οι επιτελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου στο Interfax, τα πυρά φαίνεται να ξεκίνησαν στις 9.16 (ώρα Ελλάδας). Το ραντάρ που τα εντόπισε βρίσκεται στο Αρμαβίρ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Το ραντάρ αυτό έχει ως αποστολή να εντοπίζει πυραύλους που προέρχονται από την Ευρώπη ή το Ιράν. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο έχει ήδη ενημερωθεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό είπε ότι δεν έχουν εντοπιστεί πυρά ούτε έχουν σημειωθεί εκρήξεις στη Δαμασκό μετά τα βαλλιστικά πυρά που καταγράφηκαν στην ανατολική Μεσόγειο από ρωσικές δυνάμεις. 

Και οι δυνάμεις ασφαλείας της Δαμασκού ανακοίνωσαν ότι δεν εντοπίστηκε κανένας πύραυλος ή βλήμα που να έπεσε σε συριακό έδαφος. 

Το Ισραήλ αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν γνωρίζει κάποια ρίψη πυρών στην ανατολική Μεσόγειο. 

Τον εντοπισμό βαλλιστικών πυρών επιβεβαίωσε στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) και η Μεγάλη Βρετανία. 

Νωρίτερα Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο, κοντά στη Συρία.

Έκρηξη σε αγωγό αερίου στη Συρία

Σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία, που δεν είναι γνωστό αν σχετίζεται με τα βαλλιστικά πυρά, η κρατικά ελεγχόμενη τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη σε αγωγό αερίου κοντά στην περιοχή Ντιέρ Εζουρ.

Ο αγωγός αυτός καταλήγει στο Λίβανο και - σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το συριακό καθεστώς- τροφοδοτεί και το Ιράν και το Ιράκ. Η συριακή τηλεόραση μεταδίδει ότι η έκρηξη ίσως προκαλέσει προβλήματα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περιοχών της Συρίας. 

Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.