Συρία: Παγιδευμένοι στις κόκκινες γραμμές τους, Ομπάμα και Ολάντ

Μπορεί το χτύπημα στη Συρία να θεωρείται για πολλούς ότι έχει ήδη αποφασιστεί, όμως δεν φαίνεται πως αυτή η επίθεση θα είναι "περίπατος" - διπλωματικά τουλάχιστον- όπως άλλες επιθέσεις στο παρελθόν ( Ιράκ, Αφγανιστάν) όπου οι ΗΠΑ απλώς αποφάσισαν και εκτέλεσαν χωρίς ουσιαστική αντίσταση από τη διεθνή κοινότητα.

Ήδη, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αναβάλει για 10 μέρες το χτύπημα και αναζητά συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του.

Η παραδοσιακή σύμμαχος των ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, εγκατέλειψε καθώς έθεσε το θέμα σε δημοψήφισμα και οι πολίτες της καταψήφισαν μια ενδεχόμενη εμπλοκή.

Στη Γαλλία, ο Τύπος χαρακτηρίζει τον πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ "παγιδευμένο". "Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται παγιδευμένος σε μία δίνη ανεξέλεγκτων γεγονότων", γράφει η Le Figaro. Μετά την αποσκίρτηση των Βρετανών και την υποχώρηση των ΗΠΑ, η Le Republicain Lorrain εκτιμά με πικρία ότι ο Φρανσουά Ολάντ παίζει πλέον τον ρόλο του "υπέροχου κερατά".

Πάντως, δια της επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ουσιαστικά θα δώσει διαταγή επίθεσης και αυτό θα είναι οριστικό.

Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο Ολάντ είναι αρχηγός του στρατού με εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, με μοναδική υποχρέωση να ενημερώνει το κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.

Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την συνέχισή της.

Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων αντίθετους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 58% δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ για να ηγηθεί της επιχείρησης και το 35% εκφράζει φόβους ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει "ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία αντιδρά σε μια ενδεχόμενη επέμβαση και ήδη έχει στείλει πολεμικό πλοίο σε αναγνωριστική αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Κίνα ανακοίνωσε πως θέλει να περιμένει την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών μέχρι να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

O Πάπας Φραγκίσκος έγραψε στο Twitter του: "Ποτέ ξανά πόλεμος", σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. 

Η Δαμασκός ζητά από τον ΟΗΕ να την προστατεύσει

Την προστασία των Ηνωμένων Εθνών ενάντια σε μια επέμβαση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της ζητά η Συρία. Με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κριστίνα Περσιβάλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Μπασάρ Τζα' αφρι κάλεσε τον Οργανισμό να εξασφαλίσει ότι κανένα ξένο έθνος δεν θα πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του επεμβαίνοντας στρατιωτικά ενάντια στον "συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο".

1 στους 3 Σύρους είναι πλέον εκτοπισμένος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, πλέον 1 στους 3 Σύρους - ήτοι 7.000.000 άνθρωποι- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων σφοδρότατων συγκρούσεων.

Από αυτούς, 5 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στη συριακή επικράτεια, εκτοπισμένοι στα σύνορα με άλλες χώρες ενώ 2 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το επίσημο απολογισμό, έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά του Άσαντ εδώ και 2,5 χρόνια.