Έγκριση από το Κογκρέσο θα ζητήσει ο Ομπάμα για την επέμβαση στη Συρία

Το δρόμο που ακολούθησε ο Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία (χωρίς επιτυχία, πάντως) θα ακολουθήσει και ο Μπαράκ Ομπάμα, που ανακοίνωσε σήμερα σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για να προχωρήσει στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Ομπάμα ανέφερε αρχικά πως αποφάσισε η κυβέρνηση να πλήξει στόχους εντός της Συρίας, σε μία επιχείρηση μικρής διάρκειας και έκτασης, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη τοποθετήσει δυνάμεις στην περιοχή οι οποίες είναι έτοιμες να δράσουν ανά πάσα στιγμή, και ο ίδιος είναι έτοιμος να δώσει την εντολή.

“Πήρα όμως και μία δεύτερη απόφαση”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Θα επιδιώξω έγκριση από το Κογκρέσο για χρήση βίας”. Υπογράμμισε ακόμα πως αν και θεωρεί πως έχει την εξουσία να προχωρήσει μόνος του σε ανάληψη δράσης, η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, της έγκρισης από το Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε αντίθετα πως δε χρειάζεται να βγει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για να προχωρήσει στην επέμβαση, σχολιάζοντας ότι “μπορεί να προχωρήσει και χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει παραλύσει”.

Δικαιολογώντας την επιμονή του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ο Ομπάμα σχολίασε πως δεν μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αφήνουν τρομοκράτες και ανθρώπους που προκαλούν γενοκτονίες ατιμώρητους.

Όπως επισήμανε, ο ίδιος συζήτησε το θέμα με στελέχη του Κογκρέσου και όλοι συμφώνησαν ότι όταν επιστρέψουν τα μέλη του από τις διακοπές την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα και θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία.

Ακόμα, αναγνώρισε ότι ο Αμερικανικός λαός είναι κουρασμένος από τους πολέμους, υπογραμμίζοντας όμως ότι "η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο", που θα αποφασίσει με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Επίσης, πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι κρατάνε το λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους".

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μετά το διάγγελμα του Ομπάμα, σχολίαζαν ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, λόγω της απειλής που θέτουν τα χημικά όπλα για την ασφάλεια του Ισραήλ και άλλων συμμάχων στην περιφέρεια.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης σήμερα για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα η συριακή κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τη χρήση χημικών όπλων, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Κέρι μίλησε με τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Αχμέντ Ασί αλ Τζάρμπα, για να υπογραμμίσει τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα "να λογοδοτήσει το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του την 21η Αυγούστου", είπε ο αξιωματούχος αυτός.